Volkswagen se neće uskoro odreći dizela

Šef za prodaju i marketing Volkswagena, Jirgen Stekman, potvrdio je da ta marka trenutno nema namjeru da se u potpunosti odrekne dizel agregata.

FOTO: indiatimes.com


Jasno je da je u ovom trenutku automobilska industrija u ozbiljnoj nedoumici, na raskršću između vozila sa SUS pogonskim jedinicima i električnih modela. Među evropskim markama Volkswagen vodi glavnu riječ kada je u pitanju elektrifikacija.


Nakon sramote sa dizelgejtom VW hita ka električnim automobilima, no taj juriš nije bez svojih posledica. Razvijanje potpuno nove tehnologije, skupocjene baterije i istovremeni rad na konvencionalnim automobilima koštaju njemačkog giganta mnogo novca.


Kako je prodaja električnih automobila i dalje na mizernom nivou, jasno je da se Volkswagen, niti bilo koji drugi veći evropski proizvođač, ne mogu odreći dizelaša. Zašto?


Odgovor je veoma jednostavan, jer zarađuju! Razlika između prodajne cijene električnog automobila i troškova njegovog sklapanja je nedovoljna, stoga dok se električni modeli ne omasove i dok cijena njihove proizvodnje ne padne drastično, svi veliki evropski proizvođači i dalje će nuditi dizel motore.


Stekman navodi da u ovom trenutku nema bolje alternative kada je u pitanju energetska efikasnost od dizel goriva. "Ne postoji tačan datum kada ćemo reći zbogom dizelu. Ali to neće biti uskoro", kazao je Stekman.


On je dodao da dizel motori imaju svoju primjenu u određenom tipu vozila pogotovo kod onih gdje se u jednoj vožnji prelazi velika kilometraža. Rukovodilac Volkswagena dodao je da će ta marka pripremati dizel agregate i za Euro7 norme.


Tako da će TDI, naravno "sve crveno", biti prisutan još najmanje petnaestak godina.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram