Vučić: Želimo dobre odnose i bolji položaj Srba u Crnoj Gori

Predsednik kaže da ne može da komentariše ono što izgovara patrijarh, ali da pozicija srpskog naroda svakako nije idealna.- Nema Suljo za tebe fotelje, džaba ti sve.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. Upitan da li je saglasan sa ocenom patrijaraha Irineja o stanju i položaju srpskog naroda i crkve u Crnoj Gori, predsednik je rekao da ne može da komentariše ono što izgovara patrijarh, ali da pozicija srpskog naroda svakako nije idealna. „Nadam se da ćemo uskoro imati prilike da o tome razgovaramo i sa legitimnim predstavnicima Srba u Crnoj Gori i da ćemo imati priliku da o svim bilateralnim stvarima razgovaramo sa legitimnim i legalnim predstavnicima Crne Gore”, rekao je Vučić. Ponovio je da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom. „Da li smo uvek zbog svega srećni - nismo i o tome govorimo, a pretpostavljam da nisu ni ovi uvek srećni sa onim što mi izgovaramo i činimo. A, da li je pozicija srpskog naroda idealna - ko god bi to rekao, a da pripada našem rodu, čini mi se da ne bi govorio istinu”, rekao je Vučić. (Tanjug)  

Nema Suljo za tebe fotelje, džaba ti sve

Nema Suljo za tebe fotelje, našalio se predsednik Aleksandar Vučić komentarišući, na pitanje novinara, izjavu Sulejmana Ugljanina da Bošnjacima Vučić nije predsednik. „Nema Suljo za tebe fotelje, džaba ti sve”, rekao je Vučić i dodao: „A ja sam predsednik i Srbima, i Bošnjacima i Mađarima i više sam škola i obdaništa, stadiona i puteva nego što je Ugljanin uspeo da obiđe”. Ni kampanja Šolaka i Đilasa 300 dana u godini, primetio je, neće pomoći. I nema fotelja ni za koga, ima samo mesto za one koji su spremni da rade, zaključio je Vučić.(Tanjug)  

Englezi bi hteli da priznamo Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Engleska nije protiv rešenja za KiM, već da žele da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije u punom kapacitetu, što, kako je naglasio nije nikakvo kompromisno rešenje. On je, posle obilaska radova na obilaznici oko Beograda, rekao da ne misli da su Englezi protiv rešenja za KiM. „Oni, iako ne bi to definisali na takav način, žele da Srbija prizna nezavisnost KiM. Iz njihovog ugla to je za njih rešenje i to da Srbija ne dobije ništa. To za nas nije kompromisno rešenje, a Srbija je za kompromis”, kazao je Vučić. Rekao je da nije siguran da oni nisu jedini koji tako nešto traže, ali nedvomisleno govore što je njihova pozicija od 2008. „To je bio njihov stav i od ranije, ali su se pravili Englezi do 2008, kada su konačno priznali svoj stav. Oni se nadaju da Srbija prizna Kosovo u punom kapacitetu. Ne moram da govorim koliko je to realno”, objasnio je on. (Tanjug)  

Ništa od ZSO, jedini cilj Prištine - zauzimanje severa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić konstatovao je danas da je jedini cilj Prištine da zauzme sever Kosova, da ih formiranje ZSO ne zanima, te da rok za ZSO ističe 4. avgusta, ali da je jasno, kao što je to rekao i ranije, da od toga neće biti ništa. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u Ostružnici. Na pitanje šta se dešava sa formiranjem ZSO, s obzirom na to da je i EU rekla da se to mora uraditi, odgovorio je - „Ništa”. „Ništa kao i obično. Rok ističe 4. avgusta. Sećate se šta sam vam rekao, da od toga neće biti ništa”, dodao je predsednik Srbije. „Oni imaju samo jedan cilj, a to je kako da zauzmu sever Kosova”, rekao je Vučić. (Tanjug)  

Vučić: Ne poklanjamo, već prodajemo oružje

Srbija ne poklanja, već prodaje oružje, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je ponosan na rezultate naše namenske industrije. Vučić je, nakon obilaska radova na obilaznici oko Beograda, rekao da Srbija ima državnu firmu, Jugoimport SDPR, koja treba profitabilno da radi i koja prodaje oružje. „Naš posao je da zarađujemo što je moguće više. Oborili smo rekorde prošle godine i verujem da ćemo ove prodati još više oružja”, naglasio je on na molbu novinara da prokomentariše izjavu kosovskog ministra Bedžeta Pacolija da Srbija poklanja oružje u „zamenu” za povlačenja priznanja Kosova. Vučić je naglasio da Srbija nema čega da se stidi kad je reč o prodaji oružja. „Mi ne poklanjamo oružje. Mi prodajemo i ja se time hvalim. Posebno ću da držim otvorene sednice za narod i iznosim rezultate. Mi i puteve finansiramo iz toga što zarađujemo”, rekao je on dodajući da prodajemo i zarađujemo. Istakao je da ne zna šta je smisao pomenutih optužbi sa Kosova. „To što hoće da kažu da nemaju oružje, da treba neko da ih štiti ili im smeta što sve manje zemalja priznaje nezavisnost, ili im treba veća podrška Sulejmana Ugljanina, koji je pronašao 147 država koje su priznale Kosovo. Gde nađe tih 147, a ne zna da nađe ni 47”, objasnio je Vučić. Rekao je da nije razumeo ništa iz optužbe, najavivši da će Srbija da prodaje još više, gde god je to dozvoljeno. „Kažu „videli smo srpsku pušku tu i tamo”, a ja sam video američke puške svuda. Oni prodaju gde god sve stignu. Mi prodajemo u skladu sa međunarodnim pravom i nastavićemo time da zarađujemo novac”, zaključio je Vučić. Najavio je da će, tokom posete Kini, sa kineskim kolegom Ši Đipingon razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, te ukazao da je sada u toj zemlji ministar odbrane Aleksandar Vulin kako bi napravio dobar uvod za njegovu posetu. (Tanjug)  

Prosečna plata do kraja godine biće blizu 500 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prosečna plata u maju 426 evra, a da će uz povećanje, u novembru, ona ići na blizu 500 evra, kao što je ranije i najavio. Vučić je to rekao u Ostružnici i naveo da ćemo imati veće prosečne zarade od skoro svih u regionu, od Makedonije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine... a da, za razliku od Crne Gore, koja ima nešto veći prosek plate, ali i nezaposlenost iznad 20 odsto, Srbija ima 12 odsto nezaposlenih. Kako je rekao, po visini prosečne plate približavamo se svim drugim zemljama. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da bolnih reformi kakve su bile 2014, 2015. i 2016. godine više neće biti i zahvalio se MMF-u na podršci u njihovom sprovođenju. „Onako bolnih reformi kakve smo imali 2014, 2015. i 2016. godine više nećemo imati. Da li je sve lako? Pa, nije sve lako. Ovi sad misle da je sve lako pošto su Srbiju uništili, pa je neko popravio, pa bi zato da se dočepaju ponovo bogatstva i da mogu da kradu, ali nije sve lako”, rekao je Vučić. Dodao je da je trenutno najveći izazovi za Srbiju pitanje Kosova, da će i u narednom periodu biti delimično teških stvari na kojima je potrebno raditi, ali, kaže, ništa onako teško kao što je bilo 2014. i 2015. godine. Vučić je na obeležavanju početka radova na obilaznici oko Beograda, podsetio i na nedavno objavljeni izveštaj Evropske agencije za Statistiku (EUROSTAT) u kome se navode podaci o stanju u ekonomiji zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja kandidata. „Stvari kao što vidite idu mnogo bolje i to je samo dokaz dodatne stabilizacije i sigurnog puta Srbije”, istakao je predsednik i rekao da je angažman MMF-a u proteklom periodu bio značajan za Srbiju. „Hvala MMF-u na tom angažmanu, sasvim je dovoljan, i njihove pare nam nisu potrebne”, rekao je Vučić. Do polovine avgusta Žeželjev most u Novom Sadu biće pušten u punom kapacitetu, jer su i drumske saobraćajnice završene, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Ostružnici, rekao da će svečanom otvaranju prisustvovati i evropski komesar Johanes Han. „Završili smo sve. Vidite kako sve može lepo da funkcioniše kad ljudi rade koordinisano, ozbiljno i odgovorno. Na otvaranje će doći i Han, i EU je značajnim sredstvima pomogla i hvala im na tome”, rekao je Vučić. Preko Žeželjevog mosta za sada funkcioniše samo železnički saobraćaj. (Tanjug)  

Vučić: Nema nigde da „prelaziš”, dok ne pobediš na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da u Srbiji neće biti nikakve prelazne vlade, kao što to zamišlja Savez za Srbiju, jer se vlade formiraju samo na osnovu poverenja građana i pobede na izborima. „Nema nigde da prelaziš dok ne pobediš na izborima. Nema prelazne vlade, to kod mene ne funkcioniše. Moraš da dobiješ poverenje naroda. To što ćeš na ulici da vičeš, viči koliko hoćeš”, rekao je Vučić u izjavi novinarima u Beogradu. On je dodao da su takve prevare smislile strane službe, ali da će opozicija prvo morati da pobedi na izborima. Kako kaže, opoziciju „čeka na izborima u Majdanpeku”, ali mu se čini da će da pobegnu sa megdana, jer se plaše da bi zajedno doživeli katastrofu. (Tanjug)

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram