WhatsApp će izgubiti milione korisnika zbog zastarjelih telefona

Popularna aplikacija za pozive i komunikaciju preko Interneta, WhatsApp, koja ima više od 1.5 milijardri korisnika, uskoro će izgubiti nekoliko miliona ili nekoliko desetina miliona korisnika koji ga upotrebljavaju na zastarjelim uređajima.

FOTO: N.N


Facebook, koji je vlasnik WhatsApp-a, nazvao je to "teškom odlukom", ali smatra da je njihova obaveza da korisnicima pruži najbolje iskustvo, što na starim verzijama Android, Apple i Windows telefona nije u mogućnosti da obezbijedi.


Da bi od 1. februara sljedeće godine korisnici mogli da upotrebljavaju WhatsApp, moraće da imaju najmanje iPhone 5 sa instaliranim iOS 9 operativinim sistemom, ili Android telefon sa najmanje Android 4.0 OS-om.


Korisnici Windows Phone uređaja neće biti u mogućnosti da upotrebljavaju WhatsApp od 1. januara sljedeće godine. Nezavisni izvještaji kažu da će ova promjena uticati na milione korisnika, koji i dalje koriste stare pametne telefone.


Inače, ovo bi mogao da bude korak ka ostvarenju planova koje je Mark Zakerberg, vlasnik Facebook-a, najavio ranije tokom ove godine – ujedinjenje messaging funkcija za sve tri platforme u njihovom vlasništvu (Facebook, Instagram i WhatsApp).

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram