ZABRINJAVAJUĆI PODACI Istraživanja pokazuju da bi novi soj virusa mogao biti smrtonosniji

Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) u kontaktu su sa svojim britanskim kolegama i na osnovu podataka o novom soju korona virusa nagovijestili da bi nova varijacija korona virusa, koja je označena kao varijanta B.1.1.7, mogla biti smrtonosnija.

FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

U izvještaju koji je nedavno objavljen u Velikoj Britaniji, navodi se da postoje “realne mogućnosti” da je kod zaraženih novim sojem korona virusa uočena veća stopa smrtnosti.

Iako podaci nisu definitivno potvrdili veću smrtnost, premijer Velike Britanije Boris Džonson je izjavio da “postoje neki dokazi da je novi soj korona virusa u vezi s većom stopom smrtnosti”, prenio je CNN.

Predviđanja i projekcije Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CPC) su pokazali da bi nova, mutirana varijnta korona virusa, koja se znatno brže širi, mogla postati predominantan soj u SAD već od marta ove godine.

Sve studije su za sada potvrdile da vakcina štiti od nove varijante korona virusa, kao i da su zaštitna maska, pranje ruku i fizičko distanciranje i dalje efikasne mjere prevencije.

– Kada uporedite podatke, vidjećete da se u slučaju zaražavanja 1.000 ljudi starijih od 60 godina prvom varijantom korona virus, smrtnost javlja u 10 slučajeva, dok se u slučaju infekcije novim sojem očekivana stopa smrtnosti na 1.000 oboljelih povećava na 13, čak i 14 oboljelih – izjavio Partik Valens, britanski medicinski ekspert i savjetnik u britanskoj vladi.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram