Zahtevi iz Bundedstaga: Zaštitite „Severni tok 2“ od Amerike

Poslanici partije „Alternativa za Nemačku“ zatražili su u Bundestagu da se evropske kompanije koje su uključene u izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ zaštite od američkih sankcija.

FOTO: Sputnik / Igorь Zarembo


Kako prenose mediji, poslanici u Bundestagu su ovaj projekat ocenili kao „nezamenljivi element u Nemačkoj neophodan za snabdevanje energijom“, kao i da izgradnja ovog gasovoda odgovara interesima Evrope, ali i same Nemačke.


„Bilo kakvo zatezanje sa puštanjem u rad ovog gasovoda ugrožava snabdevanjem energijom . Federalna Vlada bi trebalo zajedno sa drugim evropskim zemljama da pripremi mere kako bi onesposobile bilo kakve američke sankcije“, dodaje se u saopštenju ove nemačke partije.


Pozvali su i da se iz nemačke Banke za razvoj opredeli određena suma sredstava u slučaju da trošak izgradnje gasovoda bude veći nego što je predviđeno.


Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“.


Danska je prošle nedelje izdala dozvolu za polaganje cevi gasovoda jugoistočno od Bornholma u Baltičkom moru. Ranije je projekat bio dogovoren sa Nemačkom, Švedskom i Finskom.


Protiv realizacije gasovoda se zalaže nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram