Zahuktava se njemačka industrija, sve više narudžbi

Njemačke fabričke narudžbine porasle su u junu, pokazuju današnji zvanični podaci, koji ulivaju nadu da je najveća evropska ekonomija na putu oporavka nakon pada zabilježenog usljed zatvaranja zemlje zbog pandemije korona virusa ranije tokom godine.

FOTO: Nezavisne

Industrijske narudžbe su u junu povećane za 27,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Ministarstva ekonomije, prenosi agencija AP.

Ovo povećanje je za više od dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti, i dolazi nakon snažnog majskog rasta porudžbi od 10,4 procenta.

Glavni ekonomista ING banke Karsten Brzeski rekao je da je nakon ukidanja mjera zatvaranja zemlje u aprilu, u Njemačkoj uglavnom rast bilježila privatna potrošnja dok je industrijska aktivnost zaostajala.

"Današnji podaci ukazuju na to da bi industrija mogla da uhvati zamajac koji se uočava u ostatku ekonomije", naveo je Brzeski.

Njemačka privreda je pretrpila snažan udarac usljed mjera ograničenja tokom pandemije, pri čemu je u drugom kvartalu ove godine registrovala pad bruto domaćeg proizvoda od 10,1 odsto, jer su izvoz i poslovne investicije drastično pali.

Mada su industrijske narudžbe u junu povećane, njihov broj je i dalje za preko 11 procenata ispod nivoa na kom su bile u istom mjesecu prošle godine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram