ZAŠTITA KOŽE U zabludi svi koji misle da se mogu olako IZLAGATI SUNCU bez posljedica

Kada govorimo o sunčanju i štetnim efektima sunca na kožu, prevashodno mislimo na sunčanje tokom godišnjih odmora na morskoj obali, ali zaboravljamo da je koža tokom cijele godine izložena sunčevom zračenju.

FOTO: Hemofarm/Promo

O štetnosti sunčevog zračenja, zaštitnim meganizmima kože i kvalitetnim kremama za zaštitu od sunca piše dr Marjana Tica, specijalista dermatovenerologije.

Sunce je od davnina poznato kao izvor života, mnogi drevni narodi su imali božanstva posvećena suncu i iskustveno su znali da sunčeva svijetlost pomaže u liječenju i oporavku od nekih oboljenja.

Savremena nauka je dokazala da se pod dejstvom sunčeve svijetlosti sintetiše vitamin D neophodan za odvijanje mnogih procesa u organizmu, kao i da pinealna žlijezda luči serotonin, koji je odgovoran za bolje raspoloženje i porast energije tokom ljeta.

Podjela

Sunčevo zračenje može se podijeliti prema talasnoj dužini na: vidljivu svijetlost, UV – ultraljubičasto zračenje i IC – infracrveno zračenje. UV zraci mogu izazvati opekotine, fotostarenje kože, imunosupresiju, alergije na svjetlost, fototoksične reakcije, ali i karcinom kože. UV zračenje obuhvata UVA, UVB I UVC zračenje. UVA zraci su odgovorni za fotostarenje i neželjene reakcije na koži tokom primjene nekih lijekova.

UVB zraci uzrokuju opekotine, pokreću karcinogenezu i doprinose fotostarenju, dok se UVC zračenje apsorbuje u ozonskom omotaču i ne dopire do površine zemlje. Sve češće čujemo o IR zracima, koji prodiru kroz sve slojeve kože i dovode do razgradnje kolagena i elastičnih vlakana, a samim tim i preranog starenja kože.

Koža ima svoje zaštitne mehanizme protiv štetnog dejstva sunčevog zračenja, ali ako je predugo na suncu bez zaštite oni postaju preopterećeni. Ovo je specifična godina, kada smo zbog epidemije korona virusa dosta vremena proveli zatvoreni, a samim tim koža nije imala vremena da razvije sve svoje zaštitne mehanizme.

Učestalost melanoma i nemelanomskih karcinoma kože u svijetu je u stalnom porastu. To je posljedica povećanog izlaganja sunčevom zračenju tokom sunčanja na godišnjim odmorima i nezaštićenom boravku na suncu tokom obavljanja poslova na otvorenom i rekreacije. Nažalost, svjedoci smo trendova koji promovišu preplanulu kožu kao jedino lijepu kožu.

Šta znače oznake na zaštitnim kremama?

Oznaka SPF na kremama znači zaštitni faktor (Sun Protection Factor), odnosi se samo na UVB filtere i ukazuje koliko dugo će koža biti zaštićena od opekotina izazvanih UVB zracima, nego kad nije namazana. Dobar preparat za zaštitu od sunca treba da štiti i od UVA i IR zraka, jer na taj način štitimo kožu od dugoročnih oštećenja. Zaštita od UVA mora iznositi najmanje 1/3 zaštite od UVB.

Oznaka dermatološki testirano znači da je djelotvornost i podnošljivost preparata ispitana na ljudskoj koži pod nadzorom stručnjaka.

Zaštita kože od sunca treba da se posmatra kao dio svakodnevne rutinske njege bez razlike u odnosu na godine i pol, a kremu za zaštitu trebamo birati prema tipu kože. Na primjer, za zaštitu kože sklonu alergijama na sunce treba birati hipoalergen proizvod, a za zaštitu nježne dječije kože adekvatnu kremu prilagodjenu dječijem uzrastu.

Svi oni koji misle da se mogu bez zaštite izlagati suncu i da ce proći bez posljedica su u zabludi. Možda te posljedice neće biti vidljive odmah u vidu opekotina od sunca, ali kroz određeni vremenski period će svakako biti uočljive. Nažalost, brojne su posljedice nezaštićenog izlaganja suncu, a najvidljivije i svima poznate su opekotine od sunca. U dugoročne posljedice spada tzv. fotostarenje, koje podrazumijeva da je koža zadebljala, suha, smanjene elastičnosti, s vidljivim dubokim borama, nepravilnom pigmentacijom i proširenim kapilarima.

Zato, pored opštih preporuka o izbjegavanju boravka na suncu u periodu od 10 do 16 sati, nošenju šešira sa širokim obodom, sunčanih naočara i adekvatne odjeće, jako je važno da izaberemo odgovarajući prepat koji će da zaštiti našu kožu.

Šta sadrži kvalitetan preparat?

Takav preparat treba da bude dermatološki testiran i da sadrži kvalitetne filtere. Bitno je da ima, ne samo zaštitu od UVA i UVB zračenja, već i od infra crvenog IR –A zračenja koja oštećuju neke od najvažnijih ćelija naše kože poput fibroblasta, koji su odgovorni za proizvodnju kolagena i elastina, kao i za učešće u procesu zarastanja rana i svih regenerativnih procesa koji se svakodnevno odvijaju.

Kvalitetan preparat za zaštitu od sunca treba da ima posebne formulacije prilagođene različitim tipovima kože. Na primjer, za zaštitu kože sklonu alergijama na sunce treba birati hipoalergen proizvod, a za zaštitu nježne dječije kože adekvatanu kremu prilagođenu dječijem uzrastu. U Hemofarmovoj liniji preparata za sunčanje Ladival možete naći adekvatan preparat za sve članove porodice, koji ispunjava sve potrebne uslove da možete bez straha da uživate u suncu.

Najteža posljedica dugogodišnjeg nezaštićenog izlaganja suncu je povećan rizik od nastanka melanoma i nemelanomskih karcinoma kože. Posebno je neophodno štititi djecu, jer se opekotine u dječijem dobu i mladosti smatraju faktorom rizika od kasnijeg razvoja melanoma.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram