Cijene nafte blizu 70 dolara za barel: Trgovci očekuju rast potražnje za gorivom tokom ljeta

Cijene nafte nastavile su danas rast treći dan uzastopno, jer ukidanje mjera ograničenja u Sjedinjenim Državama i dijelovima Evrope nagovještava rast potražnje za gorivom u ljetnjoj sezoni i smanjuje zabrinutost zbog porasta broja korona slučajeva u Indiji i Japanu.

FOTO: srpskainfo.com

Globalna cjenovna referenca, sjevernomorska nafta Brent ojačala je za 75 centi ili 1,1 odsto, na 69,63 dolara za barel na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu, a američka sirova nafta WTI je porasla za 67 centi ili 1 procenat, na 66,36 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cijene oba tipa nafte bilježe najviše nivoe od sredine marta.

– Do skoka cijena nafte došlo je usljed očekivanja jake potražnje kako se zapadne ekonomije ponovo otvaraju. Na tržištu se zaista predviđa snažan rast potrošnje goriva i energije u Sjedinjenim Državama i Evropi tokom ljetnjih mjeseci – kaže Stiven Brenok, naftni broker u kompaniji PVM.

Oštar pad zaliha nafte u SAD takođe je doprineo poskupljenju “crnog zlata”.

Američki institut za naftu (API) izvjestio je da su zalihe ovog energenta pale za 7,7 miliona barela u nedjelji završenoj 30. aprila, dodaje Rojters pozivajući se na dva neimenovana tržišna izvora.

To je trostruko veći pad od onog koji su predviđali analitičari u anketi britanske kompanije.

Američke zalihe benzina su takođe opale za 5,3 miliona barela.

Trgovci sada iščekuju podatke američke Uprave za energetske informacije, koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kako bi vidjeli da li i zvanični podaci pokazuju tako veliki pad.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram