Drama u Sueckom kanalu nije gotova: Brod Ever Given i dalje zarobljen u Egiptu, ne daju ga bez odštete

Iako je u Sueckom kanalu, teretnjak Ever Given dug 400 metara oslobođen prošle nedjelje , čime je okončana sedmodnevna blokada pomorskog saobraćaja, i dalje ostaje u proširenom dijelu Sueckog kanala.

FOTO: AL JAZEERA ENGLISH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Razlog je taj što egipatske vlasti traže da Ever Given plati milijardu dolara odštete, prenosi morski.hr.

Izvršni direktor Sueckog kanala Osama Rabie rekao je na egipatskoj državnoj televiziji da će zadržati ovaj brod dok istražuju šta se dogodilo i dok vlasnik broda ne plati milijardu dolara.

Na ovaj iznos procijenili su gubitke koji nastaju blokiranjem cjelokupnog saobraćaja kroz kanal, 95 miliona dolara izgubljene tranzitne takse, a, kako kažu, tu su i troškovi puštanja broda i drugi troškovi kompenzacije.

Ever Given, u međuvremenu, ostaje na širem području Sueckog kanala, zvanog Veliko gorko jezero.

– Brod će ostati ovdje dok se ne završe sve istrage i ne isplati odšteta. Onog trenutka kada pristanu na naknadu, brodu će biti dozvoljeno kretanje – rekao je Rabie.

Ova traka bi mogla potrajati još malo vremena. Na brodu je i 25 indijskih članova posade, a Nacionalna unija pomoraca Indije izdala je saopštenje u kojem se kaže da vlasti Sueckog kanala i brodovlasnici mogu da istraže šta se dogodilo, ali da to ne bi trebalo da podsjeća na ucjenu ili pirateriju.

– Ako je Suecki kanal pretrpio gubitke, oni se mogu nositi s onima koji su uključeni u vlasništvo i transport brodova, ali to ni na koji način ne bi trebalo da privuče pomorce – rekao je generalni sekretar Nacionalne unije pomoraca iz Indije.

Ne traže samo novac egipatske vlasti. Biće više zahtjeva za osiguranje za kvarljivu robu i druge gubitke, prenosi 24 sata.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram