Elez transportovan u kompleks institucija BiH

SARAJEVO - Darko Elez, koji je izručen BiH iz Srbije, večeras je uz visoke mjere bezbjednosti transportovan u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje će biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

FOTO: Glas Srpske

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima, dodaju iz Tužilaštva BiH.

Izručenje osumnjičenog Eleza realizovano je zajedničkim radom i dobrom saradnjom institucija BiH i Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol.

Aktivnosti su u BiH realizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, Sudska policija BiH i Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je svim institucijama koje su učestvovale i dale podršku u realizaciji ove akcije.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije, nakon hapšenja Eleza u Beogradu, da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram