Evo kada treba da operemo kosu nakon farbanja

Većina žena voli kolorizaciju kose i veoma se posvećuju tome.

FOTO: Ilustracija

Da li su vaš izbor pramenovi ili farbanje cijele kose od korijena, dilema je ista - kako se tako brzo ispere farba nakon nanošenja. Glavni razlog zašto kosa gubi boju je šampon, koji takođe uklanja prirodna ulja i teksturu.

Sastav šampona i hemikalije koje se u njemu nalaze se najčešće kombinuju s uljem u korijenu i u kosi, a koje se uklanja kada isperete šampon. Ovim postupkom se uklanjaju i zdrave masti koje teme proizvodi, a baš zbog toga kosa može biti veoma suva ako ne koristite regenerator. 

Kada kosi oduzmete prirodna ulja i masti koje proizvodi, tada podstičete lojne žlijezde da reaguju više nego inače i da proizvedu još više ulja, što rezultira stalno mašćenje kose. Važan savjet generalno za njegu kose jeste da se izbjegavaju šamponi koji sadrže mnogo jakih konzervanasa, sulfata i sintetičkih mirisa.

Bilo da je ona bojena ili ne, trebalo bi koristiti šampone sa što više prirodnih sastojaka i esencijalnih ulja, koji čiste vlasište, a boju ostavljaju netaknutom, prenose novosti.rs

Posebno je važno da kosu ne peremo 72 sata nakon farbanja, jer su tada pore dlake otvorene i veliki dio boje može otići. Ne treba kosu prati ni previše vrućom vodom jer je to može oštetiti, pa je najbolje koristiti mlaku.

Kao što smo rekli previše topla voda nije dobra, ali ni prevelika toplota fena nije preporučljiva. Ona može oštetiti boju, iritirati teme, a posle farbanja je neophodno da kosu sušimo prirodnim putem. Koliko god možete izbjegavajte tretiranje kose peglom i firagima, kako bi je maksimalno zaštitili i očuvali.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram