Gligorić: Očekujemo da će CIK ponoviti izbore u Doboju

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Doboj Slavko Gligorić očekuje da će Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ponoviti izbore u Doboju zbog, kako kaže, uočenih izbornih neregularnosti.

FOTO: Srna

"Želim da pohvalim rad CIK-a, u koji nisam od početka sumnjao", rekao je Gligorić na konferenciji za novinare u Doboju koju su organizovali predstavnici dobojskih gradskih odbora PDP-a, SDS-a, DNS-a i Narodnog pokreta "Banjaluka zove".

Član Glavnog odbora PDP-a Olivera Nedić rekla da ne sumnja da će CIK donijeti odluku o ponavljanju izbora u Doboju, s tim što će, kako kaže, iz izbornog procesa biti isključeni svi učesnici za koje je utvrđeno da su počinili malverzacije.

Ona tvrdi da se izborna dešavanja u Doboju i Srebrenici ne mogu dovoditi u vezu.

Predstavnik Narodnog pokreta "Banjaluka zove" - Doboj Miroslav Borojević kaže da bi CIK, ukoliko se izbori u Doboju ponove, trebalo da obrati pažnju na "validnost političkih subjekata koji bi učestvovali u tom procesu".

Povjerenik za Gradski odbor SDS-a Rade Janković rekao je da su stranke opozicije "moralni pobjednici izbora u Doboju".

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta "Banjaluka zove" i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji su dostavljeni CIK-u.

U zahtjevu se traži da budu smijenjeni aktuelni predsjednik i članovi Gradske izborne komisije, da CIK u Doboju formira nezavisnu izbornu komisiju, da u ponovljenim izborima bude onemogućen rad svim predsjednicima i članovima biračkih odbora kod kojih su uočene izborne nepravilnosti, da ponovljene izbore prate nezavisne organizacije, te da na biračkim mjestima bude postavljen video-nadzor. 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram