KORAK BLIŽE TUŽBAMA Ima li Srpska šansu protiv OHR

Narodna skupština RS zadužila je Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim s ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika, koji su, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat.

FOTO: RAS Srbija

Ovo je jedan od zaključaka usvojenih na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske čiji je predlagač srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Poznavaoci međunarodnog prava kažu da je izvodivo da Srpska podnese ovakvu vrstu tužbe, jer se ne radi o sporovima između država, već o tužbi protiv fizičkih lica koja su imala diplomatski imunitet, ali su svojim odlukama kršili međunarodno pravo.

Oštećeni:

Milorad Dodik je i ranije najavljivao ovakve korake.


– Republika Srpska nije međunarodno priznata država i nema kapacitet da pokreće sporove na međunarodnim pravosudnim instancama, ali možemo privatno da tužimo u zemljama odakle dolaze visoki predstavnici – govorio je prije dvije godine Milorad Dodik.

Tužbe bi bile podnesene zarad zaštite prava lica koja su oštećena na osnovu odluka visokih predstavnika.


Dodikov savjetnik za pravna pitanja, Milan Tegeltija, kaže da će detalji biti poznati kada tim bude zvanično formiran.

– Uglavnom, tužba je moguća i ima više modela da bude realizovana – kazao je Tegeltija.


Pravni tim

Iako smatra da je još preuranjeno govoriti o detaljima, pravnik i potpredsjednik Narodne skupštine RS, Milan Petković, kaže da je jedna od varijanti to da Vlada RS ovlasti pravni tim za podnošenje tužbi i zastupanje Srpske.

– Ili bi taj pravni tim pisao u ime Vlade RS, pa bi ona bila ta koja direktno podnosi tužbu. Dakle, pitanje je da li bi to išlo preko neke advokatske kancelarije ili bi Vlada u svoje ime podnosila tužbe – kaže Petković.

Dodaje da, kada je u pitanju advokatska kancelarija, logično je da to bude neka koja ima pravo zastupanja pred sudovima.

– Vlada RS će imati zadatak da formira tim i da napravi svoju viziju kako smatra da treba ispuniti ovaj zaključak – rekao je Petković.


“Sloboda ne dolazi sama”

Neko ko je bio direktno na udaru poteza visokog predstavnika je dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji član SDS Radomir Lukić.

On je svojevremeno smijenjen odlukom visokog predstavnika sa pozicije dekana Pravnog fakulteta u Palama. Lukić ističe da zloupotreba takozvanih ovlašćenja visokog predstavnika neće prestati sama od sebe, te da se treba boriti, jer sloboda ne dolazi sama.


– Protiv zloupotrebe moraju da se bore oni koji su od nje stradali. Ako to ne činite nekim regularnim načinom, naravno da vam ostaju sva druga sredstva protivljenja diktatorskoj vlasti kakvu želi da vrši visoki predstavnik, Savjet za implementaciju mira i njegov Upravni odbor, jer ovo više ovako ne ide – smatra Lukić.

Ponašanje opozicije, koja u NSRS nije prisustvovala glasanju, ocijenio je kao „podaničko“ i dodao da se treba boriti za slobodu Republike Srpske i svih ljudi u Bosni i Hercegovini.


Narodna skupština Republike Srpske smatra da je konačno došlo vrijeme da Bosna i Hercegovina, sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, koje je integralni dio pravnog sistema BiH.

SMJENA KADROVA

Za bonskim ovlašćenjima čak 430 puta posegnuo je Pedi Ešdaun, koji je bio visoki predstavnik u BiH od 2002. do 2006. godine. Ostao je upamćen po “sječi” kadrova kada je samo u jednom danu smijenio 60 javnih i partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS.


Nakon njega, za bonskim ovlašćenjima najčešće je posegnuo Volfgang Petrič, 242 puta.


Krajnje je vrijeme da kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena, jasna je poruka srpskih političara.Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram