Ljudi žele da nastave život u uređenom sistemu: Za rad u inostranstvu najtraženija Zapadna Evropa i Amerika

Najveći broj građana koji traži posao u inostranstvu želi da radi u Zapadnoj Evropi - 63 odsto, zatim u Sjevernoj Americi skoro 17 odsto, u Australiji i Novom Zelandu šest odsto, kao i u zemljama regiona skoro šest odsto, pokazuje istraživanje Infostuda.

FOTO: Srpskainfo

InfostudData tim sproveo je devetomjesečno istraživanje kako bi na osnovu podataka u oglasima za posao saznao u koje zemlje stanovništvo Srbije najčešće emigrira.

Kada se analiziraju željene destinacije za odlazak iz zemlje, dominiraju zemlje Zapadne Evrope – Njemačka, Austrija, Velika Britanija – sa 63 odsto, SAD i Kanada sa skoro 17 odsto, potom Australija i Novi Zeland sa šest odsto i na četvrtom mjestu se nalaze zemlje iz regiona Slovenija, Mađarska, Hrvatska sa blizu šest odsto.

Na pitanje da li razmišljaju o odlasku iz zemlje, čak 83,1 odsto ispitanika izjasnilo se da razmišlja o odlasku, dok samo 17 odsto naših punoljetnih građana ne razmišlja o iseljavanju iz Srbije.

Što se tiče motivacije za odlazak, ispitanici koji već rade ili su nezaposleni, prevashodno žele da nastave život u uređenom sistemu (44 odsto), da bolje zarađuju (30 odsto) i borave u zdravijem društvenom okruženju (15 odsto).

Studentska populacija češće od prve grupe navodi i motive kao što su: nastavak školovanja na dobrom stranom univerzitetu (osam odsto), stručno usavršavanje (devet odsto i sticanje novog životnog iskustva (deset odsto).


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram