Mještani u strahu: U bijeljinskom naselju Janja, Drina poplavila veliki dio obradivih površina

Porast vodostaja Save i Drine na području Semberije doveo je do izlijevanja rijeka iz korita. U bijeljinskom naselju Janja, Drina je poplavila vikend naselje i veliki dio obradivih površina. Mještani zbrajaju štete.

FOTO: cafe.ba

Do ovoga je, kako mještani tvrde, najvjerovatnije došlo zbog propusta prilikom izvođenja radova na uređenju korita rijeke Janje

"Jedan dio je, vidite, dignut 2m, a onda ide na nulu. To je strašno. Ko ovo radi i kako radi? Ali svaka veća voda nama je strah", kazao je Vahidin Jusić.

"To je propust izvođača radova koji je i nakon nekoliko upozorenja Savjeta MZ i mještana, propustio da prokopa taj kanal. Razumijemo da je u jednom periodu zbog izvođenja radova morao da ga zatrpa da bi prolazile mašine, ali zbog vremenskih uslova morao je da prekine radove, a nije to uspio da uradi. Mi ga smatramo odgovornim, a kako sam čuo i mještani će pokrenuti tužbu za nadoknadu štete", ističe predsjednik MZ Janja Azem Aletović.

Štete su, prema prvim procjenama, ogromne.

"Sve je tu poplavljeno. Pšenica, vidi se da je zelena, to je propalo. Ima usjeva, gore kod čovjeka otišlo šest duluma jagoda. Ma otišlo je mnogo šteta i šteta", naglašava Mustafa Bošnjaković.

Nivo rijeke Drine u Semberiji u protekla 24 sata porastao je za 62 centimetra i na vodomjernoj stanici Radalj dostigao jutros 431 centimetar, a redovna odbrana od poplava uvodi se kada je kota 450 centimetara. Iz bijeljinskog gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu saopšteno je da je protok Drine jutros u 06:00 sati na Hidroelektrani Zvornik iznosio 1.867 metara kubnih u sekundi.

"Što se tiče vodostaja rijeke Save on je i dalje u porastu i danas u 12:00 sati, u mjernoj stanici Jamena iznosio je 918 centimetara, a redovna odbrana od poplava uvodi se na koti od 970 centimetara. Mi ćemo ako bude potrebe preći i na praćenje vodomjera u Rači", poručio je šef Štaba civilne zaštite Bijeljina Drago Ristić.

S obzirom na veoma visok vodostaj rijeka Save i Drine na području Semberije, nastavlja se sa praćenjem i obilaskom potencijalno ugroženih područja i po potrebi preduzimat će se i druge mjere iz Plana zaštite i spašavanja od poplava.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram