NAJVEĆI IZVOR PRIHODA Koliko je Fajzer zaradio ove godine od najpoznatije vakcine protiv korone

Prošle godine, trkajući se da razviju vakcinu u rekordnom vremenu, Fajzer je donio veliku odluku. Za razliku od svojih rivala, koji su se zakleli da će odustati od profitiranja na sopstvenim vakcinama tokom pandemije korona virusa, Fajzer je planirao upravo suprotno, piše Njujork Tajms.

FOTO: Srpskainfo

Kompanija je sada objavila koliko je njihova vakcina zaradila novca.

Vakcina je donijela prihod od oko 3,5 milijarde dolara, gotovo četvrtinu njihovog ukupnog prihoda, saopštio je Fajzer. Vakcina je definitivno bila njihov najveći izvor prihoda.

Kompanija nije objelodanila dobit koju je ostvarila od vakcine, ali je ponovila svoja prethodna predviđanja da će njene profitne marže na vakcini biti visoke oko 20 procenata.

To bi značilo da su u prvom tromesječju profitirali otprilike 900 miliona dolara od vakcine prije poreza.

Za razliku od na primjer Moderne, Fajzerova vakcina nije ključna za poslovanje ove kompanije. Prošle godine Fajzer je zaradio 9,6 milijardi dolara profita, prije nego što je vakcina protiv korona virusa imala bilo kakav uticaj na njene rezultate, piše Njujork Tajms.

Fajzer je takođe mistifikovao mnoge poteze vezane za profitabilnost od prodaje svojih vakcina. Tako im recimo, SAD plaćaju oko 19,5 dolara za svaku dozu njihove vakcine, dok su sa Izraelom dogovoriili kupoprodajnu cijenu od oko 30 dolara po dozi.

U nekim slučajevima, kao u skorašnjem dogovoru sa Evropskom unijom o prodaji 1,8 milijardi doza svoje vakcine, kompanija nije uopšte otkrila cijene, prenosi Blic.

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram