Odroni na putu Brod na Drini-Šćepan Polje, udari vjetra u FBiH

BANJALUKA - Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

FOTO: Ilustracija/ nezavisne

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, posebno na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje, gdje postoji i opasnost od klizišta, zbog čega se putnički saobraćaj odvija otežano, a za teretna vozila je potpuno obustavljen.


Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj, a zimska oprema je zakonski obavezna.


Zbog rekonstrukcije dionice regionalnog puta Jezero-Šipovo, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.


Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Kozarac-Lamovita, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.


U toku su radovi na dionici magistralnog puta Klašnice 1 – Gornja Vijaka 1, a saobraćaj reguliše privremena signalizacija.


Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Modriča1-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica RS/FBiH /Karuše/, a privremeno je postavljena saobraćajna signalizacija, kao i u Doboju zbog izgradnje kružne raskrsnice i na dionici Tedin Han-granica RS/FBiH /Križ/.


Na dijelu regionalnog puta Ugljevik–Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, a preporučuju se alternativni pravci.


Vangabaritni teret prevozi se dionicom Ledenice-Crkvine-Doboj-Karuše, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.


Zbog izgradnje mini hidroelektrane je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.


Na regionalnom putu Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina u toku su radovi na rekonstrukciji puta i drugog mosta, a saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.


Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka, kao i na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, te na lokalnom putu Svodna-Brezici (Novi Grad).


Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice 2- Šargovac u mjestu Trn zbog njegovog oštećenja.


Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.


Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.


U FBiH povremeno ima jakih udara vjetra na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Livna, Kupresa i Rostova, a magla smanjuje vidljivost na putnom pravcu Glamoč-Livno.


Učestali su i odroni kamenja na kolovoz.


U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično uz regulaciju semaforima, a noću se saobraćaj na ovoj dionici obustavlja.


Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen /Prozor-Jablanica/. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila nosivosti od 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.


U toku je rekonstrukcija petlje Blatuša u Zenici, zbog čega je za saobraćaj zatvoren pravac Zenica-Doboj i ulaz iz pravca Sarajeva u Zenicu.


Radovi na sanaciji magistralnog puta Stolac-Hutovo trenutno se izvode u reonu mjesta Cerovica, a u zoni izvođenja radova saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.


Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, dok je na prelazu Metaljka moguć prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.


BiH je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram