Škoda Octavia najprodavaniji novi automobil u Srbiji

Godina iza nas bila je veoma teška za uvoznike i prodavce novih automobila. Poslije nekoliko dobrih godina u kojima se u Srbiji bilježio rast prodaje novih automobila, u 2020. zabilježen je značajan pad, na šta je najviše uticalo izbijanje pandemije koronavirusa.

FOTO: pixabay

U 2020. prodato je čak 21odsto manje novih automobila nego 2019. godine.


Da ni ova 2021. neće biti laka, pokazuje i podatak o prodaji novih automobila iz januara, kad ih je prodato 1.099 što je za 19 odsto manje nego u istom mjesecu prošle godine.


Uz sve to, zbog epidemije korona virusa ni ove godine neće biti održan tradicionalni sajam automobila, koji već godinama nije samo mjesto gde ljubitelji automobila mogu da vide brojne novitete iz auto-industrije, već je i za mnoge prilika da do novog automobila dođu jeftinije i uz brojne pogodnosti.


Upravo zahvaljujući ovom događaju, mart i april su bili mjeseci u kojima su se već tradicionalno bilježili dobri prodajni rezultati novih automobila.


Škoda već godinama važi za najtraženiji brend među novim vozilima, a njen model Octavia bio je najprodavaniji automobil u prošloj godini. Još dva Škodina modela nalaze se među deset najprodavanijih.


Na drugom mjestu po broju prodatih novih automobila je Renault Clio, a zatim slijede:


Fiat Tipo, Fiat 500L, Škoda Fabia, Opel Astra, Škoda Superb, Dacia Sandero, Nissan Qashqai i Hyundai Tucson.


Kad govorimo o pogonu, benzinski agregati su najtraženiji kod kupaca novih automobila.


Čak 61 odsto prodatih novih automobila u prošloj godini bili su benzinci, 32 odsto dizelaši, a u preostalih 7 odsto su automobili na druge vrste pogona.


Tako je u 2020. godini prodato 999 hibridnih automobila i 34 električna automobila.


Privredni subjekti su i dalje značajniji kupac novih automobila u Srbiji u odnosu na građane. Od ukupnog broja prodatih novih automobila, u 58 odsto slučajeva kupac je bio pravno lice, a u 42 odsto fizičko.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram