Srednjovjekovni ‘Dvorac ljubavi’ – Zakoračite unutar zidina grada u kom je skrivana zabranjena ljubav

Šta kažete na izlet u istovremeno tragični i romantični srednji vijek, među zidine u kojima se skrivala zabranjena ljubav koju je opjevao i sam Dante Aligijeri?

I mislili smo da biste bili zainteresovani, zato krećemo na putovanje na istočnu obalu Italije.

Gradara je ime srednjovjekovnog dvorca koji je smješten u istoimenom gradu regije Marke, na sat vremena vožnje od San Marina.

Jedan od najbolje očuvanih italijanskih dvoraca iz perioda između 11. i 15. vijeka nalazi se na brdašcu izdignutom u visinu od 140 metara, što znači da vas s balkona dvorca čeka veličanstven panoramski pogled na zelenilo i sela u niziji. Štite ga masivne zidine, od kojih je najduži zid dugačak čak 800 metara. Kada uđete u njegove lavirinte, prolaze i dvorišta, imate osjećaj kao da ste ušli u grad za sebe, što ovaj dvorac na neki način i jeste.

Izgradila ga je moćna porodica De Grifo u 12. vijeku, a vremenom su ga nadograđivali i drugi vlasnici. Naravno da nije moglo bez teritorijalnih pretenzija, pa su tako i njegovu srednjovjekovnu istoriju obilježile neslavne borbe italijanskih velikaških porodica, prenosi Punkufer.

A šta bi dvorac bio bez romantične (i tragične) legende? Istoriju ovog dvorca, prema predanju, pisali su Paolo i Frančeska. Zaljubljeni par nije imao sreće niti naklonost tadašnjeg društva. Frančeska je imala muža koji je, otkrivši njihovu aferu, ubio Paola, čitav događaj ovjekovečio je Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji. Zbog toga dvorac danas nosi nadimak “Dvorac ljubavi”.

Posjetioci su takođe očarani pitoresknim starim selom u podnožju, koje je naročito čarobno noću kada zasja u mraku, usred šume drveća koja okružuje cijelo mjesto.

Ne čudi stoga što je ovo jedan od najposjećenijih spomenika regije. U njemu se često odvijaju koncerti i održavaju umjetničke izložbe, a tu je i Istorijski muzej.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram