Šta uraditi ako psa ujede zmija

Ugriz zmija za pse može biti vrlo opasan, u nekim slučajevima smrtonosan ako zmija ima otrov, zbog toga je vrlo važno brzo djelovati i primijeniti tehnike prve pomoći.

FOTO: Ilustracija

Ako zmija ugrize psa hitan odlazak veterinaru se podrazumijeva, ali jednako važno je psu pružiti prvu pomoć koja podrazumijeva imobilizaciju odnosno podvezivanje noge 5 do 10 cm iznad mjesta ugriza. Tako ćete usporiti širenje otrova.

Takođe, važno je da pas nakon ugriza miruje.

Jednostavno ga uzmete u naručje i prisilite da miruje. Kod uzimanja u naručje pazite da psa ne okrećete "naopako" kao malu bebu, već da su mu noge prema tlu, dakle da je u položaju kao da stoji na tlu.

Kod velikih pasa nastojte organizovati nekakav transport do prvog veterinara (improvizirani ležaj kao za čovjeka) jer nikako nije dobro da pas nakon ugriza hoda.

"Životinju treba umiriti. Jasno je da se zbog jakog bola pri ugrizu javlja osjećaj straha i panike pa nastojte biti smireni kako biste na prijatelja prenijeli pozitivne emocije, a ne sopstveni strah", navode veterinari.

Uz ugriz za nogu zmije pse često grizu i za njušku. U tom slučaju podvezivanje je nemoguće, ali isto treba nastojati da životinja miruje.

Otiđite veterinaru za najviše dva sata, inače pas može izgubiti ud, pa čak i život.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram