Evropska unija će ovog mjeseca predložiti zakon o potvrdama o anticovid vakcinaciji

Riječ je o takozvanom Digital Green Passu kojeg Evropska unija želi uvesti kao zajednički certifikacijski sistem s ciljem osiguranja dokaza da je neka osoba vakcinisana protiv koronavirusa, preboljela tu infekciju ili je samo testirana zato.

FOTO: haber.ba

Evropska komisija u martu će raspravljati o zakonu Evropske unije o potvrdama o vakcinaciji protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovog mjeseca ćemo predstaviti prijedlog zakona o Digitalnoj zelenoj propusnici“, saopćila je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru.

Riječ je o takozvanom Digital Green Passu kojeg Evropska unija želi uvesti kao zajednički certifikacijski sistem koji bi trebao biti uveden u junu ove godine s ciljem osiguranja dokaza da je neka osoba vakcinisana protiv koronavirusa, preboljela tu infekciju ili je samo testirana zato što još uvijek nije bila u prilici da primi vakcinu.

Glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer pojasnio je kako će Digital Green Pass sadržavati medicinske rezultate kako bi se olakšalo putovanje unutar Evropske unije.

Prijedlog Evropske komisije namijenjen je povećanju utjecaja EU-a na ograničenja putovanja koja su nametnule države članice kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Zatvaranje granica i razna ograničenja putovanja izazvali su neslaganje među zemljama članicama EU-a, a kritiziralo ih je i Evropska komisija.

Europska komisija prošle sedmice je uputila apel za šest zemalja, Njemačku, Belgiju, Švedsku, Finsku, Dansku i Mađarsku, u kojem ih je drugi put pozvala da poštuju pravila Unije o slobodnom kretanju i usvoje neke druge proporcionalne i potrebne mjera, umjesto nametanja potpunih zabrana putovanja.

Međutim, prijedlog o potvrdama o cjepivima na kraju će morati usvojiti vlasti članica EU-a, kao i Evropski parlament.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram