Tomić: Vlada Srpske da povede računa o zaposlenima u sektoru poljoprivrede

Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske Aleksandar Tomić pozvao je Vladu Srpske da povede više brige o zaposlenima u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije Republike.

FOTO: srpskainfo.com

Vlada može dati svoj doprinos u smislu određivanja najniže plate u Republici Srpskoj koja bi u narednom periodu trebala biti 600 KM, a onda da se na tu najnižu platu dodaju ostali dodaci kako bi isplata zarade radnicima bila veća, rekao je Tomić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je izuzetno težak materijalni položaj zaposlenih u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji Republike Srpske.

– Sindikat od danas nema socijalnog partnera za pregovore o materijalnom položaju i platama zaposlenih u ovom sektoru, jer Udruženje poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske ne želi sa nama da pregovara o granskom kolektivnom ugovoru – rekao je Tomić i naveo da je sindikat zbog toga prinuđen da se sada više bazira na direktne pregovore unutar preduzeća i kompanija.

Tomić je rekao i da je primarna i prehrambena poljoprivredna proizvodnja u BiH maksimalno ugrožena od uvoznih lobija, ali da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo čine maksimalni napor u vezi sa zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram