Turska najznačajnije “treće” tržište za BiH: Slobodan plasman mesa jača razmjenu

SARAJEVO - Suncokretovo ulje, metali te crveno meso dio su asortimana proizvoda koje je BiH lani izvezla u Tursku, odakle na domaće tržište najviše stižu bakarne ploče i pamučne majice, a cilj je da u narednom periodu robna razmjena dviju zemalja dosegne milijardu dolara.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, obim robne razmjene BiH i Turske u prošloj godini iznosio je 1,09 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 316 miliona, a na uvoz 782 miliona maraka.

- U takozvanim ostalim tržištima najznačajniji spoljnotrgovinski partner po obimu razmjene je Turska. Izvoz je lani bio veći u odnosu na prethodnu godinu za 6,73 odsto, dok je uvoz bio smanjen za šest odsto - navedeno je u godišnjoj analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je za “Glas Srpske” da je i ranije isticano da bi obim robne razmjene sa Turskom trebalo da pređe milijardu dolara, jer je riječ o izuzetno značajnom tržištu.

- Taj cilj nije još dosegnut i smatram da je potrebno povesti računa o tome da povećavamo izvoz jer džaba nam robna razmjena od milijardu dolara ako se većina odnosi na uvoz proizvoda iz Turske. Kada je riječ o izvozu, tražili smo da nam bude odobren plasman 10.000 ili 15.000 tona goveđeg mesa, ali turska strana ne dozvoljava slobodan izvoz, već odredi kompaniju koja kupuje meso kod nas pa izvozi tamo. Slobodan plasman bi sigurno riješio taj problem - rekao je Vasić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da razmjena BiH i Turske sada iznosi 650 miliona dolara. On je na sastanku članova Predsjedništva BiH sa Odborom za inostrane ekonomske odnose Turske, koji čine predstavnici najvećih turskih kompanija, istakao da je potrebno aktivnije učešće turskih firmi da bi bila ostvarena trgovinska razmjena od milijardu dolara, te da će BiH biti na raspolaganju da im olakša poslovanje i investiranje.

- To je prilika i za vašu i za ekonomiju BiH da rastu zajedno - istakao je Komšić. Na sastanku su naglašene pogodnosti investiranja u pojedine sektore poput infrastrukture, energetike, drvne industrije, turizma, obrazovanja, poljoprivrede. Istaknuto je da je neophodno raditi na promovisanju i povezivanju preduzeća dviju zemalja.

* Najznačajniji proizvodi koje je BiH lani izvezla u Tursku

ulje od sjemena suncokreta, šafranike i slično - 82 miliona KM

otpaci i lomljavina od željeza ili čelika - 44 miliona KM

sjedišta - 34 miliona KM

goveđe meso svježe ili rashlađeno - 25 miliona KM

kraft papir i karton - 16 miliona KM

 

* Najznačajniji proizvodi koje je BiH lani uvezla iz Turske

bakarne ploče, limovi i trake - 26 miliona KM

majice - 23 miliona KM

šipke i profili od aluminijuma - 19 miliona KM

agrumi svježi ili suvi - 17 miliona KM

tepisi i ostali tekstilni podni prekrivači - 14 miliona KM

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram