Tužilaštvo traži da se Novaliću zabrani rad na poziciji premijera

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH danas je u nastavku suđenja u predmetu "Novalić i drugi" od Suda BiH zatražilo zabranu rada Fadilu Novaliću, premijeru FBiH kojem se sudi zbog afere "Respiratori", kao i Jelki Milićević, ministrici finansija FBiH.

FOTO: oslobodjenje

Tužilaštvo BiH traži da se Fadilu Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, odnosno Vlade FBiH, te izrekne mjera zabrane sastajanja s određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević. Tužilaštvo to pravda neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih institucija kako ne bi došlo do utjecaja na sam proces.

Pravdaju to i praksom većine zapadnih zemalja s obzirom na to da je riječ o značajnom sudskom procesu.

Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka, a traže da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te sastajanje sa svjedocima.

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u preduzeću "Srebrena malina", kao i zabrana sastajanja sa svjedocima.

Ukoliko Sud BiH prihvati ovaj zahtjev Tužilaštva BiH, rad kompletne Vlade FBiH bit će upitan, koja je svakako u tzv. tehničkom mandatu jer od izbora 2018. nikada nije formirana nova.

Odbrana Fadila Novalića, premijera FBiH, smatra da je prijedlog Tužilaštva BiH o zabrani rada premijera i zabrana sastajanja sa svjedocima paušalna i da se zasniva na pretpostavkama.

Ističu da se prema optuženom mora imati presumpcija nevinosti te da je Tužilaštvo iste argumente koristilo i kada su tražili pritvor u maju prošle godine, kada je Sud odbacio takav zahtjev.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram