Veliki problemi u nekoliko lokalnih zajednica u RS: U Višegradu pišu zahtjev za raspuštanje Skupštine

VIŠEGRAD, NOVI GRAD - Događaji na konstitutivnim sjednicama u nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj izvor su jakih podjela između predstavnika vlasti i opozicije, a zabilježeni su i slučajevi da zavađene strane paralelno pokušavaju da promijene situaciju, ali bezuspješno.

FOTO: cafe.ba

 

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave potvrdili su za “Glas” da su zaprimili nekoliko dopisa iz jedinica lokalnih samouprava u vezi sa problemima u konstituisanju skupština opština nakon lokalnih izbora, održanih u novembru prošle godine. Na spisku su Novi Grad, Kozarska Dubica, Višegrad, Novo Goražde i Petrovac.

U dopisima su navedeni problemi koji se, između ostalog, odnose na prekid konstitutivne sjednice, nastavak prekinute sjednice parlamenta, predsjedavanje sjednici Skupštine opštine od strane neovlašćenog lica nakon prekida sjednice te donošenje pojedinih odluka bez potrebne većine propisane zakonom.

- Ukazali smo na nepravilnosti u radu konstitutivnih sjednica te utvrdili način za njihovo otklanjanje - kažu u resornom ministarstvu.

Veliki problemi su u Višegradu. Skupština je još u januaru zatražila kontrolu zakonitosti akata donesenih na prvoj sjednici od strane većine koju predvode SDS i PDP, a ministarstvo je procijenilo da je grubo kršen Zakon o lokalnoj samoupravi, Statut i Poslovnik opštine. Načelnik Mladen Đurević (SNSD) je pojasnio da se kršenje zakona odnosi na samo zakazivanje sjednice, da materijal za prvu sjednicu nije dostavljen u roku, a dnevni red nije poštovan kako je predviđeno Poslovnikom. Za “Glas” ističe da Skupština nije postupila po dopisu iz Vlade.

- U međuvremenu su održali drugu sjednicu, te zakazali i treću. Prekršen je niz akata i mi ćemo sačekati 15. mart, odnosno tri mjeseca od zvaničnih rezultata izbora. Smatramo da nije u zakonskom roku konstituisana SO u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom i ići ćemo sa prijedlogom za raspuštanjem Skupštine - istakao je Đurević, koji upozorava da opština ulazi u jedan veliki pravni problem.

Opozicione stranke u Skupštini opštine Novi Grad i dalje osporavaju legalnost konstitutivne sjednice i odluka usvojenih tom prilikom. Prva sjednica je održana krajem decembra 2020. i izabrano radno predsjedništvo, odnosno dva najmlađa i najstariji odbornik Hasan Rasavac (A-SDA). Nakon prekida sjednicu je napustilo 11 odbornika opozicije (SDS-SRS, PDP, DNS i A-SDA), a rad je u nastavljen u prisustvu 15 od ukupno 16 većine u kojoj su SNSD, SP, SDA, Zajedno za Novi Grad. Predsjednik SO Zoran Kukavica (SP) kaže za “Glas Srpske” da je Rasavac predsjedavao do sedme tačke dnevnog reda.

- Kada je pokušao da izazove prekid rada SO, bez izjašnjavanja odbornika, što je suprotno aktima, on i odbornici opozicije su napustili salu istog momenta. Ostali su odbornici skupštinske većine koji su imali i kvorum za rad i nastavili da rade, predsjedavao je najmlađi odbornik - rekao je Kukavica.

Opozicija se obratila ministarstvu da izvrši nadzor, koje je to uradilo i dostavilo prošlog mjeseca svoje mišljenje.

- Dopisi iz ministarstva su kontradiktorni. Čekamo odgovor. Opozicija je pokušala da održi nastavak te konstitutivne sjednice, koju smo mi praktično okončali, a prije nekoliko dana završili smo i treću redovnu sjednicu. Opozicija se ne pojavljuje u skupštinskoj sali. Vidjećemo u kojem pravcu će se razvijati, ali ministarstvo mora da presiječe - istakao je on.

Hasan Rasavac tvrdi da je postupio prema preporukama ministarstva i da su pozvali drugu stranu na konsultacije, na koje se oni nisu odazvali.

Zakon

Zakonom o lokalnom upravi i samoupravi RS definisani su načini na koje je moguće raspuštanje Skupštine, imenovanje i rad privremenog organa. Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti Skupštinu ako, između ostalog, ne bude konstituisana u roku od tri mjeseca od dana potvrde rezultata izbora i ako u zakonskom roku ne usvoji budžet.

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram