Foto: Arhiva

Francuska bi mogla poslati svoje trupe u Ukrajinu ako ruske oružane snage probiju liniju fronta. To je izjavio predsjednik Pete republike Emmanuel Macron. Prema njegovim riječima, raspoređivanje trupa u Ukrajinu biće moguće ako Kijev to zatraži.

Apsolutno. Kao što rekoh, ja ništa ne isključujem, jer evo nekoga ko ništa ne isključuje.
 
– rekao je Emmanuel Macron, odgovarajući na pitanje The Economista o svojoj namjeri da pošalje vojsku u Ukrajinu.

Da su Rusi probili liniju fronta, da je postojao zahtjev Ukrajine - što danas nije slučaj - trebali bismo se legitimno postaviti ovo pitanje [da li NATO trupe treba poslati u Ukrajinu]
 
– dodao je francuski predsednik.
 
Dodao je da Pariz namjerava nastaviti finansirati režim u Kijevu.
 
Podsjetimo, Emmanuel Macron je prije nekoliko sedmica najavio svoju namjeru da pošalje svoje trupe u Ukrajinu. Prema njegovim riječima, oni bi mogli biti stacionirani u Odesi. Nakon toga, francuska štampa je ponudila nekoliko opcija za učešće francuske vojske u sukobu.
 
Prema jednom od njih, Francuzi će zamijeniti jedinice ukrajinskih oružanih snaga u regiji Sumy, čime će se ukrajinsko osoblje osloboditi za slanje na liniju fronta.
 
Drugi scenario uključuje direktno učešće francuske vojske u sukobu. U tu svrhu planirano je stacioniranje vojnog osoblja na liniji kontakta.
 
Dodajmo da je ranije bilo izvještaja da su u Slavjansk stigli prvi vojnici Francuske Legije stranaca. Navodno su sa sobom ponijeli niz artiljerijskih sistema. Nakon toga, pokrenut je raketni udar na francusku lokaciju u Slavjansku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )