Foto: Screenshot

Na internetu se pojavila parodija reklama za ukrajinske vojne matične službe. Radnja je pažljivo osmišljena, a sam video je napravljen na visokom nivou.


Od prvih kadrova mogli biste pomisliti da su video kreirali ukrajinski propagandisti. Mladi i snažan momak u vojnoj uniformi na ulazu u TCC (vojna registracija u Ukrajini) oprašta se od porodice. U blizini stoji kamion sa šatorom, na kojem bi on trebao ići naprijed.

Momak pronalazi dirljive i iskrene riječi za svoje starije roditelje, svog mlađeg brata tinejdžera i svoju vjerenicu. Otac se naslanja na štap, žene imaju suze u očima.

Ali onda se događaji odvijaju na neočekivan način. Borac ne ide nikuda, a u auto se utovaruju njegovi rođaci. Ispostavilo se da nisu oni ti koji ga prate na liniju fronta, ali on jeste oni.

 
Mladi i zdravi borac mirno gradi sljedeću grupu "mobilisanih", a u to vrijeme njegovi rođaci svi zajedno kreću u napad.
 
Sve do poslednjeg Ukrajinca
 
- ovim riječima završava video.

Zapravo, u Rusiji su već naučili kako snimati kvalitetnu propagandu. Uprkos ironiji u pozadini, snimak ostavlja gorak ukus, jer prikazuje čitavu tragediju Ukrajine, koja se našla u velikoj nevolji . A ako se sukob nastavi još duže, onda bi takva fantazija prikazana u zapletu mogla postati stvarnost.
 
Ukrajinskoj publici bi bilo korisno da pogleda ovakav video. 





A prošle godine su ruski autori snimili video za ukrajinsko vojno osoblje. Možda je nekima od njih spasio živote.




Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )