Foto: Arhiva

Administratorke feminističke stranice "Krajnje neuračunljive" dale su zanimljivu analizu presude u slučaju Dep- Herd.

Njihovu objavu sa Fejsbuka prenosimo u cjelosti.

"Džoni Dep je tužio britanske novine The Sun 2020, takođe zbog klevete. Britanski sudija je presudio da se 12 od 14 incidenata nasilja za koje je Dep bio optužen desilo. Onda je Dep tužio Amber Herd, zbog tri rečenice u članku o kojem govori o nasilju koje je proživjela. Suđenje je bilo pred porotom, koja nije bila izolovana (što je generalno procedura tokom suđenja sa velikom medijskom popraćenosti) i koja je bila izložena PR kampanji Depovog tima tokom cijelog suđenja", navodi se u objavi stranice koja broji 44.000 pratilaca.

"Depov tim je tražio da se iz porote odstrani žena koja je preživjela nasilje, i finalna porota je imala 5 muškaraca i 2 žene. Medijska nepismenost tokom suđenja je istovremeno bila nevjerovatna i očekivana. Tona članaka na temu - komplikovano je, isti su, međusobno zlostavljanje; i nedovoljno članaka koji govore o materijalnim dokazima koje žrtva ima. Suđenje je u medijima svedeno na ‘njena riječ protiv njegove’, a ustvari se radilo o ‘njeni dokazi, protiv njegove riječi.’", navodi se dalje u tekstu.

"Suludo je da bivši partneri uopšte mogu svedočiti tokom suđenja o partnerskom nasilju: to da li je neko bio nasilan u prethodnoj vezi nam ne govori ništa o tome da li su bili nasilni u nekom drugom odnosu. Ideja da su nasilnici uvijek nasilni, ili nasilni prema svim partnerkama je pogrešna. Većina nasilnika su ljudi za koje bi se drugi zakleli da su divni", zaključuje se u tekstu dok na slici koja prati objavu piše:
 
"Dobro jutro svima osim ekipi koja slavi pobedu Džonija Depa dok se pravi da je progresivna. Amber Herd je imala fotografije, poruke i svjedoke, i raniju sudsku presudu da je preživjela nasilje. I pored toga partner ju je tužio za klevetu jer je progovorila. Njegova pobjeda znači da zlostavljači mogu da tuže žrtve jer su se usudile da javno govore o paklu koje su preživjele. Slavite sistem koji ućutkuje i kažnjava žrtve".
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )