Foto: Tanjug

Tenk Leopard 2 smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svijetu, a ono što ga čini superiornim je sposobnost otvaranja vatre u pokretu, čak i prilikom kretanja unazad, prenio je danas Dojče Vele.

 
Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cijevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilimetara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor.
 
Njemački portal navodi da je sposobnost otvaranja vatre u pokretu ono što Leopard 2, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leklera čini superiornim.
 
''Ti tenkovi mogu da otvaraju vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, recimo T90, ne mogu. Osim toga, Leopard je pouzdan i lak za održavanje'', rekao je direktor njemačkog muzeja tenkova Ralf Rajs.
 
Ukrajincima, koji su se do sada ugalvnom oslanjali na tenkove T-72 iz sovjetskog doba, tenkovi Leopard 2 su potrebni za probijanje neprijateljskih linija u statičnom rovovskom ratu.
 
''Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina. Što duže traje to odlučivanje, to će više ljudi umrijeti zbog nedovoljne količine naoružanja ukrajinske vojske'', naglasio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.
 
Osim Njemačke, Leopard 2 trenutno koristi još najmanje 14 država u raznim prilagođenim varijantama, ali one ih ne mogu prepustiti Ukrajini bez dozvole Njemačke, prenosi Dojče Vele.
 
Njemački ministar pravosuđa Marko Bušman navodi da, kao i kod drugih isporuka oružja, Njemačka s isporukom borbenih tenkova ne bi po svaku cijenu, prema međunarodnom pravu, automatski postala učesnica u ratu.
 
''Ukrajina je u pravu, jer vodi samoodbrambeni rat. Prema međunarodnom pravu, Njemačka smije da isporučuje oružje Ukrajini. To nas ne čini stranom u ratu, bez obzira na to o kakvom se oružju radi'', rekao je Bušman.
 
Njemački portal podsjeća da nezavisno od isporuka oružja, zapadni saveznici Ukrajine stalno ističu da nisu sami strana u ratu, a konkretno članice NATO saveza nisu direktno vojno uključene u sukob i to stanje žele i da zadrže.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )