Foto: Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema ni najmanjeg razloga da citira Imanuela Kanta. To je saopštio njemački kancelar Olaf Scholz na svečanosti posvećenoj 300. godišnjici njemačkog filozofa. Prema njegovim riječima, ruske vlasti nastoje da prisvoje Kanta i njegova djela.


Putin nema ni najmanjeg razloga da se poziva na Kanta. Ruske vlasti nastoje po svaku cijenu prisvojiti Kanta i njegova djela, iako su ideje njemačkog mislioca o svijetu u suprotnosti sa stavom Ruske Federacije o Ukrajini
 
– naglasio je Šolc.

Napomenimo da je ranije guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov filozofa Imanuela Kanta nazvao ruskim trofejem.
 
Kant je za nas ruski trofej. Kao i sve što vidite u Kalinjingradskoj oblasti
 
- rekao je Alihanov.
 
Dodao je da svaki razborit vlasnik mora da se pozabavi dobijenim nasleđem, i rekao da se ruska misao često suprotstavlja Kantu. Štaviše, guverner Kalinjingradske oblasti je predložio razmišljanje o tome šta bi se dogodilo da se Sedmogodišnji rat završio drugačije i da bi, kao rezultat toga, Istočna Pruska već tada postala naša.
 
Očigledno je da su za Njemačku, koja doživljava ozbiljna revanšistička osjećanja, izjave ruskog guvernera pogodile kao srp.

Podsjetimo, predsjednik Rusije je 22. aprila pozdravio učesnike i goste Međunarodnog Kantovog kongresa „Svjetski koncept filozofije“, nazvavši njegovo održavanje dokazom neprekinutog interesovanja za ličnost jedinstvenog mislioca i njegova filozofska djela. Putin je u januaru opisao Kanta kao velikog mislioca čiji su pozivi da se živi od pameti i danas aktuelni.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )