Foto: pixabay

Turska kuhinja fuzija je ukusa Srednje Azije, Bliskog istoka, istočne Evrope i Balkana. U ovoj zemlji jede se sve, od bureka i kebaba preko dolmi do baklave.

Posebno mjesto u turskoj kuhinji ima ukiseljeno povrće poput krastavaca koje se jede praktično uz svaki obrok. Ne samo da Turci kisele sve što raste – na jelovniku ćete ponegdje naći i ukiseljene zelene šljive, već ne bacaju ni tečnost od kiseljenja.
 
Tečnost od ukiseljenog povrća ima široku primjenu u gastronomiju – može se koristiti kao marinada za meso, dodatak salatama ili koktelima. Turci je pak koriste i kao “lijek” protiv mamurluka, prenosi Dnevnik.hr.
 
Tečnost od ukiseljenog povrća bogata je mineralima koji oporavljaju tijelo u slučaju kada se popila koja čašica previše, a navodno počinje djelovati nekoliko minuta nakon ispijanja.

 
U istanbulskoj četvrti Eminönü mogu se naći trgovine s ukiseljenim namirnicama, ali i štandovi koji isključivo prodaju tečnost od ukiseljenog povrća na čaše te po “smiješnoj” cijeni od tek jedne turske lire, odnosno mnogo manje ispod jedne konvertibilne marke.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )