Foto: srpskainfo.com

Dvije osobe su nastradale u eksploziji u fabrici raketnog goriva nedaleko od Bubanj Potoka, koja se dogodila danas oko 14 sati, dok je 15 osoba povrijeđeno, a za nekima se još traga. U pogonu u kom se proizvode rakete nalazilo se stotinak radnika.

Odmah poslije eksplozije poslato je 11 vatrogasnih vozila sa 36 vatrogasaca, a zatim i pojačanje, prenosi Blic.

U novembru 2008. godine u istoj fabrici dogodila se eksplozija kada je povrijeđeno troje osoba.

Prof. dr Vladimir Tomašević govorili su o tome kako je moguće da dođe do eksplozije u pogonu.

– Šteta je neprocjenjiva, sve što se prizvede može opet da se proizvede, ali ljudski životi su se izgubili i to je strašno. Strašno je što o prevenciji ovakvih događaji govorimo tek kada se šteta desi. Moraju da postoje pravilnici, prije svega o bezbednosti na radu. Moramo prvo određenu garderobu da nosimo kako ne bi dolazilo do varnica. “Edepro” je formiran 1985. godine i krenuli su sa proizvodnjom motora, pa su se poslije razvijali dalje. Takva fabrika ne bi trebala da se nalazi u naseljenom mjestu, ali tad kad je fabrika formirana to nije bilo naseljeno mjesto. Ne bih isključio mogućnost određene malverzacije kada je ovaj slučaj u pitanju.

Postavlja se pitanje, svaki organ treba da odradi svoj posao, da se vidi kakva roba tačno je u pitanju i kome je bila namjenjena? Ko je možda mogao da profitira od ovog događaja? Ovo je ozbiljno pitanje za direktora “Edeproa” – rekao je prof. dr Tomašević u emisiji Usijanje na Kurir televiziji.

Tomašević je istakao da je fabrika “Edepro” izgubila i povjerenje klijenata.

– Ako govorimo o poslovnom smislu i ako za trenutak zanemarimo materijalnu štetu, oni sad imaju i veliko nepovjerenje klijenata. Edepro je nastala kao firma koja se bavi turbinama i motorima je napravila određenu reputaciju i plašim se da su izašli van svojih dubina. Kada se ima sistem proizvodnje mora svaki segment da se kontroliše – rekao je Tomašević.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama dvije osobe stradale su danas u eksploziji koja se dogodila u fabrici “Edepro” u naselju Leštane, 16 osoba je povrijeđeno, a petoro spaseno.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )