Foto: PROMO

Osnovan 2008. godine kao mala radionica u Brunn am Gebirgeu, nedaleko od Beča, "Lucky Car" proslavio je svoj 15. rođendan kao najveći lanac automehaničarskih radnji u Austriji, za šta je dobio brojne čestitke, uz želju da nastavi sa uspjesima.

Povodom proslave godišnjice brojni predstavnici austrijske politike i privrede okupili su se u bečkom Volksgartenu i čestitali osnivaču Ostoji “Ossi” Matiću i njegovom timu na njihovoj uspješnoj priči.

Slavlju je prisustvovalo gotovo 800 gostiju, uključujući nekoliko visokih predstavnika lokalne privrede i politike - poput predsjednika WKO-a Haralda Mahrera, bivšeg kancelara Sebastiana Kurca i Christine "Mausi" Lugner.



Brojne visoke zvanice garant su uspješne proslave 15. rođendana najveće austrijske radionice.
Humanitarna akcija

Organizovana je i humanitarna akcija u okviru koje su skupljani potpisi na automobilu "Lucky Car", a za svaki potpis "Lucky Car" je donirao 15 evra "Licht ins Dunkel“, te je na kraju renomiranoj instituciji uručen ček na 10.000 evra.



Vlasnik ove uspješne kompanije prisjeća se početaka, te napominje da je danas ponosan.

"Sigurno nije uvijek bio najlakši put, ali kada se osvrnem na zadnjih 15 godina, to me ispunjava velikim ponosom. Počeli smo kao mala radionica u Brunn am Gebirge, s prostorom za samo tri automobila. U 2023. imamo 44 lokacije u Austriji i dvije u Švajcarskoj zasjaće pod našim prepoznatljivim logom 'Lucky Car'", rekao je Ostoja Matić, osnivač i vlasnik kompanije "Lucky Car".



Posebnu zahvalnost uputio je njegovoj porodici, svim franšiznim partnerima, svim radnicima i naravno svim kupcima, te je istakao da je svaki od njih dao svoj doprinos uspješnoj priči "Lucky Cara".

Konstantan rast
 
Mitar Kos, direktor kompanije "Lucky Car", rekao je da je za njega put kojim je "Lucky Car" prošao posljednjih godina potvrda mukotrpnog rada koji svi ulažu iz dana u dan. 



"Posljednjih godina uprkos brojnim krizama uspjeli smo stalno povećavati broj lokacija i povećati godišnju prodaju na gotovo 40 miliona evra. Nakon 15 godina definitivno možete reći: 'Lucky Car' je ostao u austrijskoj automobilskoj industriji i već se veselim sljedećih 15 godina", naglasio je Kos.

On ističe da planovi ove kompanije za naredne godine takođe ostaju ambiciozni.

U planu nove lokacije

"Otvaranje novih lokacija je već planirano. Ukupno želimo da imamo oko 60 do 65 lokacija u Austriji u budućnosti i da nastavimo sa širenjem. Ali to nije sve. Broj lokacija se kontinuirano povećava, a u smislu prodaje, 'Lucky Car' će prvi put preći granicu od 40 miliona 2023. godine", naglasio je on.

Harald Mahrer, predsjednik WKO, poželio je kompaniji "Lucky Car“ nastavak uspjeha i u sljedećih 15 godina, kao što je to bilo u posljednjih 15 godina.

"Kompaniji želim i dalje međunarodno širenje i da Ostoja sa svojim velikim timom ostane upravo ono što je danas: preduzetnička kompanija, potpuno orijentisana na kupca i to je korisno za cjelokupno austrijsko preduzetništvo", izjavio je Mahrer na proslavi.

Impresivan put

Bivši kancelar Sebastijan Kurc poželio je da tim kompanije "Lucky Car“ nastavi raditi s istim entuzijazmom u nadolazećim godinama.

"Želim da kompanija nastavi rasti kao što je i posljednjih godina i da se nastavi impresivan put do uspjeha", rekao je Kurc.



Zanimljivo je da je Ostoja Matić prvobitno završio pripravnički staž za vodoinstalatera. Njegova majka je željela da ima nešto solidno za svoju karijeru. Istovremeno, on je sanjao da se samozaposli.

Nakon nekoliko pozicija, uključujući u restoranskoj industriji i agenciji za osiguranje, osnovao je kompaniju za iznajmljivanje automobila i kompaniju za čišćenje automobila. Tek kada je osnovao "Lucky Car" 2008. sa prvom radionicom u Brunn am Gebirge (Donja Austrija), odmah je znao: „To je to“.

Poslije toga, Matić i "Lucky Car“ su impresivno napredovali. Uz podršku njegove porodice, druga lokacija je otvorena 2008. godine - godine kada je i osnovana. Uslijedilo je potom širenje širom Austrije. Kompanija je takođe preduzela korak prekogranične ekspanzije i otvorila dvije radionice u Švajcarskoj.

Ovaj rast omogućila je i posebna poslovna strategija koja kombinuje sopstvene filijale, stratešku politiku preuzimanja i, prije svega, sofisticirani sistem franšize. U 2016. ovaj model je čak proglašen za „Najbolji franšizni sistem u Austriji“.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )