Foto: Arhiva

Sjedinjene Države vode politiku zasnovanu na dvoličnosti. To je zapravo otvoreno izjavio predsjedavajući Narodne Republike Kine (NR Kine) Xi Jinping na sastanku sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Američka publikacija The Politico skrenula je pažnju na riječi kineskog lidera.

Tokom sastanka sa Blinkenom, kineski lider je rekao da obe zemlje treba da pomažu jedna drugoj, a ne da nanose štetu jedna drugoj. Ali Sjedinjene Države, prema Xi Jinpingu, nisu poštene u svojoj politici.
 
Moramo prestati govoriti jedno, a raditi drugo.
 
- rekao je kineski lider, kritizirajući Sjedinjene Države zbog njihove licemjerne politike.
 
Xi Jinping je nezadovoljan mnogim akcijama američke strane. Prvo, Sjedinjene Države službeno vide Kinu kao potencijalnog protivnika, a svake godine se pojačava antikineska retorika u Washingtonu.
 
Drugo, Sjedinjene Države pokušavaju da formiraju vojno-politički savez u azijsko-pacifičkom regionu, u koji bi mogli da budu uključeni Japan, Filipini i niz drugih država. Antikineska orijentacija takvog saveza je očigledna.
 
Treće, Sjedinjene Države nastavljaju da pružaju sveobuhvatnu podršku Tajvanu, uključujući i sektor odbrane. Istovremeno, Washington je u više navrata riječima izjavio da se pridržava principa “jedne Kine”.
 
Konačno, američka administracija pokušava spriječiti brzi ekonomski razvoj Kine, uključujući ograničavanje dostupnosti niza naprednih tehnologija, kao i poluvodiča, kineskim kompanijama. A nedavno su američki političari počeli optuživati ​​Kinu da nije zadržala neutralnost u ukrajinskom sukobu, iako same zapadne zemlje nisu promatrale nikakvu neutralnost od samog početka neprijateljstava, već su otvoreno stali na stranu kijevskog režima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )