Foto: srpska info

Jedan od najvećih Marinkovih hitova stvoren je u maloj sobi, u 4 ujutru - zbog svađe oko bureka.

Pjesma “Svađalice moja mala” nastala je u četiri sata izjutra u sobičku na Bulevaru revolucije, zbog simpatične rasprave u kojoj su, pored Marinka, učestvovali tekstopisac Radmila Todorović Babić i kompozitori Miša Mijatović i Dragan Aleksandrić
 
Legenda narodne muzike Marinko Rokvić preminuo je u 68. godini od karcinoma pankreasa.
 
Gospodin pjevač, kako su Marinka zvale sve njegove kolege i vjerna publika, iza sebe je ostavio na desetine hitova koji će živjeti i u decenijama koje dolaze.
 
„Svađalice moja mala“ jedna je od pjesama koja je nastala sredinom osamdesetih, a koja se i dan-danas rado sluša.
 
Telegraf Jetset vam donosi nepoznatu priču o nastanku ovog hita.
 
Očarana Marinkovim maestralnim vokalnim kvalitetima, tekstopisac Radmila Todorović – Babić napisala je tri pjesme koje su obilježile njegovu karijeru – „Potražiću oči nešto zelenije, „Svađalicu“ i „Zamiriši na brazdu“.
 
Poslije saradnje sa Žarkom Pavlovićem Valjevcem, Rokviću je bio nasušno potreban pjesnik širokog duha i jasnih, upečatljivih poruka. Radmila je ispunjavala sve uslove.
 
U „maloj sobi tri sa tri“ na Bulevaru revolucije u Beogradu, gdje je živjela sa sestrom Mikicom, Radmila je organizovala svakovečernja druženja uz muziku i niške specijalitete. Jedan od rado viđenih gostiju bio je Marinko Rokvić.Raspoložena muzička družina često je znala da osvane u garsonjeri sestara Todorović, uz vruć burek kupljen u četiri izjutra u obližnjoj pekari i uz ideje o novim pesmama.
 
U toj istoj garsonjeri nastale su i pjesme koje važe za evergrin narodne muzike, a koje su izašle iz pera Radmile Todorović – Babić – „Mala soba tri sa tri“ (Snežana Đurišić), „Kazuj krčmo, džerimo“, „Rasule se kose moje“ (Usnija Redžepova), „Joj, Rado, joj Radmila“, „Luckasta si ti“ (Miroslav Ilić)…
 
Prilikom jednog takvog „putešestvija“, umorni od neprospavanih noći, dvojica harmonikaša i kompozitora koji su u to vrijeme žarili i palili estradom – Dragan Aleksandrić i Miša Mijatović, započeli su prepirku oko toga ko će po doručak.
 
– Što ste, bre, takve svađalice? – prekinula je koškanje Radmila i napomenula da bi tada, drugarski, svi trebalo da odu u pekaru.
 
Ali, čim je to izgovorila, shvatila je da bi „svađalicu“ mogla da “spakuje“ u pjesmu:
 
– Ne idemo, bre, nigdje! Imam ideju! Ti ćeš, Marinko, da pjevaš o svađalici! Sada ću da ti napravim pjesmu, a ti, Mišo, odmah da si uzeo harmoniku u ruke! Poslije ćemo da jedemo…
 
Rokvić je sa „Svađalicom“ zabilježio nezapamćen uspjeh, a 1985. godine na tada čuvenom „Poselu 202“ ova pjesma bila je proglašena pjesmom godine, piše Telegraf.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )