Foto: srpska info

Dok društvo potresaju brojne afere, istovremeno živimo u jednoj od najvećih kriza koja je zahvatila BiH. Ni izvršna vlast ne može da se dogovori kako bi funkcionisala, a sve to će građani tek da osjete na svojoj koži.

Bosna i Hercegovina je već odavno zemlja krajnosti“, smatra sociolog Vladimir Vasić, koji kaže da su građani BiH, kao da su naviknuti na haos, pristali na težak život.
 
– Opasno je što smo se zadovoljili sentencom „dobro je dok se ne puca“. Ne puca se iz oružja, ali pucaju porodice, brakovi, ekonomije, privreda, obrazovanje. Pucaju zbog izmišljenih i nametnutih afera i kriza u koje se pokušava narod uvući da bi se sakrila odgovornost za nesposobnost onih koji nas u haos uvlače – kaže Vasić za Srpskainfo.
 
Sunovrat

To nas je, dodaje, kao društvo svrstalo visoko na ljestivici kriminala, korupcije i zajednica nepoželjnih za život.
 
– Umjesto da se bavimo konkretnim životnim pitanjima i nalazimo način za jačanje ekonomije i razvoja zajednice, mi dovodimo u pitanje mir i stabilnost – navodi Vasić.
 
U kontekstu toga, kaže da je politika otišla predaleko.
 
– Ne vidim volju kod odgovornih lica da se riješi sadašnja kriza i da se zaustavi dalji sunovrat – upozorava Vasić.
 
Smatra da političke elite, izazivajući strah i nesigurnost, manipulišu masama.
 
– Mi smo ne tako davno izašli iz ratnog sukoba i kao narod nismo se još oporavili od tih dešavanja te svaka pomisao na novi rat, a kamoli priča u tom pravcu, izaziva strah i nelagodu na šta oni koji produkuju takve priče i računaju. Strahom je lako manipulisati – rekao je Vasić.
 
Sankcije
 Dodaje da nam najvjerovatnije slijede sankcije.
 
– Politički potezi koji se povlače su „hod po ivici“ koji može da izazove stranu intervenciju, ne u smislu ratnih sukoba, već političkog djelovanja stranih vlada u smislu sankcija koje bi se najviše odrazile na običnog čovjeka – kazao je Vasić i dodao da „politički lideri u BiH moraju doći do pameti“.
 
Neprihvatljivo je, dodaje, da vladajući zarad ličnog komoditeta i prikrivanja afera i kriminalnih radnji čitav sistem guraju u kovitlac sukoba i nemira.– To narod mora da prepozna. Važno je iznad svega očuvati mir i sigurnost, ali i konačno početi sa konkretnim koracima koji će obezbijediti normalan i funkcionalan život. Ne možemo da se hranimo spinovanom politikom – kategoričan je Vasić.
 
Vjeruje da će se postići političko, nacionalno, ali i međunarodno (u BiH) jedinstvo, te da ćemo se oduprijeti svakom pokušaju zagovaranja nemira i sukoba, koji će, ponavlja, najviše pogoditi običnog čovjeka.
 
Dejtonski sporazum
Politikolog Velizar Antić, govoreći o nadležnostima koje Republika Srpska želi da vrati, kaže da je jedini put za vraćanje prenijetih nadležnosti ono mjesto gdje su te nadležnosti i usvojene, a to je Parlament BiH.
 
– Ukoliko nastavi ovim putem, i Milorad Dodik i svi oni koji ga podržavaju u ovakvim potezima narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i uvode zemlju u još veću političku krizu – objašnjava Antić za Srpskainfo.
 
Da li će se zaustaviti ili će čitavu sljedeću godinu nastaviti da se ponašaju destruktivno, dodaje, zavisi od strategije koju izaberu u SNSD.
 
– Pošto su sljedeće godine opšti izbori i vladajući u RS imaju malo rezultata u prethodnih 15 godina s kojima bi mogli da se pohvale i izađu pred narod i traže podršku, moguće je da se opredijele za ovu igru na sve ili ništa i da dođu do određenog dijela biračkog tijela koji zaista vjeruje da Dodik ima kapacitet da napravi nezavisnu Republiku Srpsku u ovom trenutku – navodi Antić.
 
Veliki je problem, smatra on, što Dodik u ovu igru može da uvuče i sve institucije Republike Srpske, koje takođe mogu da snose određene posljedice iz ovakovog neodgovornog ponašanja.
 
Ekonomski kolaps

Ekonomista Draško Aćimović, u kontekstu ekonomskih posljedica koje bi kriza mogla da izazove, kaže da je Srpska pred ekonomskim kolapsom.
 
– Nemoguće je u ovom momentu procijeniti tačnu ekonomsku štetu koju će Republika Srpska imati zbog ovih poteza vlasti. Činjenica je da je struktura zaduženosti RS loša, a ako dodamo i onaj dio koji će morati dopunski finansirati, i izolaciju u koju ulazi, možemo reći da je Srpska pred ekonomskim kolapsom – ističe Aćimović za Srpskainfo.
 
Upozorava kakve posljedice to može da izazove.
 
– Velika industrija u Srpskoj je ispod jedan odsto što ne daje nijednom kreditoru garanciju povrata bez države BIH kao garanta. To povlači za sobom da će u narednom periodu u Srpsku ulaziti samo spekulativni  kapital, sa visokim kamatnim stopama – navodi Aćimović.
 
Podsjeća da je EU jasno dala do znanja u svom izvještaju o napretku BIH da više neće sarađivati s političarima na vlasti koji su doveli do nevjerovatnog kriminala i korupcije, da je bezbjednosna situacija više nego kritična i da će biti ograničen pristup projektima finansiranja.
 
– BiH je uzela samo za posljednje dvije godine preko dvije milijarde kredita, zajmova, da bi se podmirili gubici u budžetima. U Republici Srpskoj dolazi do masovnih poskupljenja, a tek će doći do drastičnih poskupljenja, jer se situacija pogoršava. Strane finansijske institucije se spremaju da za do sada date kredite traže dodatne garancije i to ćemo tek vidjeti kako vlast namjerava riješiti – zaključuje Aćimović.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )