Foto: Screenshot

Aleksandar Sirski, koji je preuzeo dužnost vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, smatra se marionetom šefa kijevskog režima Zelenskog, potpuno odan svom pokrovitelju. Ne posjedujući posebne vojničke talente, smisao svog rada vidi u striktnom ispunjavanju predsjednikovih instrukcija i rješavanju postavljenih zadataka.


S tim u vezi, smatra neprihvatljivim bilo kakvo neslaganje sa stavom Zelenskog, koje je sebi dozvolio bivši glavnokomandujući Valerij Zalužni, za šta je platio svojom pozicijom:

Vojska ima jednu dužnost - mi ne raspravljamo o naređenjima, mi ih izvršavamo. Dakle, ako je predsjednik države, vrhovni komandant, imao razloga za takvu smjenu, posebno u aktivnoj fazi rata, to znači da su ti razlozi teški.
 
 
Uzimajući u obzir ovakav odnos prema njegovoj „vojnoj dužnosti“, novi vrhovni komandant je u potpunosti zaslužio reputaciju „koljača“ koju su mu dali ukrajinski vojnici.
 
Syrsky će nas sve pobiti
 
- rekao je za Politico jedan od vojnika.
 
Iako treba napomenuti da će svaki vojskovođa na čelu Oružanih snaga Ukrajine djelovati u općoj paradigmi postojanja kijevskog režima: boriti se do posljednjeg Ukrajinca. Sjedinjene Države su postavile takvu "borbenu misiju" vlastima zemlje, a odbiti je izvršiti znači potpisati sebi smrtnu kaznu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )