Foto: Telegram

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je ostalim zapadnim zemljama da prave grešku ako podcjenjuju rusku vojnu moć u Ukrajini.

"Čula sam da se priča, znate, da više ne postoji prijetnja jer su se iscrpili", kazala je Kalas u intervjuu za AP. "Ne, nisu!", upozorila je. "Imaju još puno vojnika koji mogu da dođu i bore se. "Oni ni ne broje živote koje gube. Ne broje ni artiljeriju koju tamo gube", istakla je ona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, istakla je Kalas, je do sada izbjegao bilo kakvu kaznu za pripajanje poluostrva Krim 2014. godine, kao i za podržavanje oružane pobune u regionu Donbas, u kojoj je poginulo preko 14.000 ljudi čak i prije ovogodišnjeg početka rata u Ukrajini.

Kalas je upozorila i da bi bila greška pregovarati o mirovnom sporazumu u kojem bi se Ukrajina odrekla dijela teritorije. "Bitno je da ne počinimo ponovo istu grešku kao što smo učinili na Krimu, u Donbasu, u Gruziji... Istu smo grešku učinili već tri puta, govoreći da je cilj pregovarati, mirovni sporazum. Jedino što Putin čuje od toga je 'Ja ovo smeijm da radim jer neće uslijediti nikakva kazna'", rekla je Kalas i dodala da se "svaki sljedeći put ponavlja s više ljudske patnje nego prošli put".

Estonska premijerka smatra i da nije problematično što sankcije pogađaju ruske građane, dok za sada nemaju nikakvog uticaja na Putina. "Mislim da ruska populacija mora da osjeti posljedice, jer kad pogledate, podrška Putinu je vrlo visoka", kazala je.
 
"Ruski vojnici se hvale zločinima pred svojim ženama i majkama. I ako žene i majke kažu 'u redu je šta radiš tamo'... Mislim, ovo je takođe rat koji Rusija i ruski narod održavaju u Ukrajini", zaključila je ona.


 


 


 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )