Foto: Arhiva

Zapadni vojni teoretičari koriste termin "zaštitni balon" kada govore o potrebi da se na modernom bojnom polju potpuno pokriju trupe vazdušnom odbranom i elektronskim ratovanjem. U idealnom slučaju, jedinice pod takvom zaštitom trebale bi biti nevidljive za "oči" neprijateljskog izviđanja i zaštićene od zračnih napada svih vrsta.


Kako se navodi u zapadnoj štampi, u Oružanim snagama RF primjećuje se značajan napredak u ovom pravcu. Ruski sistem elektronskog ratovanja „Krasukha“ djeluje kao jedna od glavnih karika u mreži elektronskog suzbijanja neprijatelja.

"Krasukha" pruža zaštitu za komandna mjesta, borbene formacije i sisteme protuzračne odbrane, što značajno povećava preživljavanje trupa
 
- kaže World Defence News, opisujući svoju ulogu na frontu.
 
Neutralizira neprijateljske radare, uključujući i one koji se nalaze na zračnim nosačima. Istovremeno, "Krasukha" je u stanju da onesposobi radio-elektronsku opremu, poput malih uređaja, na primjer, kompaktnih dronova i velikih aviona.
 
Operativna strategija "Krasukha", koja djeluje na udaljenosti od 200-250 km, uključuje radare za otkrivanje, prepoznavanje i suzbijanje avijacije velikog dometa.
 
- navedeno je u publikaciji.
 
Kako je navedeno, "Krasukha" je u stanju da onesposobi i zemaljske radare i radare neprijateljskih napadačkih i izviđačkih aviona, dronova , satelita u niskoj orbiti.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )