Foto: srpska info

Ima pitanja u kojima su političari i političarke iz Republike Srpske apsolutno saglasni, bez obzira na to da li pripadaju vladajućim strankama ili opoziciji. Jedno od takvih pitanja je odnos prema nasilju nad ženama.

U razgovoru za Srpskainfo, Igor Crnadak (PDP), Snježana Novaković Bursać (SNSD) i Ivanka Marković (SDS) poručuju da nasilje nad ženama nije privatna niti porodična stvar, nego ozbiljan društveni i politički problem.
 
Povodom  globalne akcije “16 dana aktivizma”, koja se obilježava od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Dana ljudskih prava, naši sagovornici ističu da o nasilju nad ženama ne treba govoriti samo 16 dana u godini.
 
– Imajući na umu višestruke negativne posljedice koje ova vrsta nasilja ostavlja na individualnom planu, ali i na cijelu zajednicu, neophodno je ovaj problem držati neprekidno u fokusu javnosti, ojačavati postojeće i uvoditi nove mehanizme zaštite za žrtve, a posebno više i kvalitetnije raditi na prevenciji – kaže Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH.
 
Političko pitanje
Ona ističe da u svim tim aktivnostima donosioci odluka na različitim nivoima vlasti imaju svoju ulogu i u tom kontekstu se može reći da je nasilje nad ženama i političko pitanje.
 
– Prisustvo nasilja, pa tako i porodičnog ili onog nad ženama, predstavlja društveni problem, a na njega politika treba i mora da ima uticaj kao i na sve druge društvene probleme ili pojave – ističe Snježana Novaković Bursać.  
 
Dodaje da kvalitetan odgovor na prisustvo nasilja nad ženama i porodično nasilje mora da bude multusektorski, da nastaje kao presjek politika, mjera i aktivnosti iz više resora.
 
– U tom smislu može se govoriti da je potrebna specifična, posebna politika ili strategija za ovu oblast – zaključuje sagovornica Srpskainfo.
 
Ove godine fokus kampanje je na problemu femicida, rodno zasnovanih ubistava žena, koja se najčešće dešavaju nakon dugogodišnjeg nasilja.Kako je ranije pisala Srpskainfo, u BiH u zločinu femicida strada u prosjeku 10 žena godišnje. Najčešće ih ubijaju partneri, kada ih nakon dugogodišnjeg nasilja žene ostave ili nagovijeste da će to učiniti.
 
Od početka ove godine u zločinu femicida u BiH je ubijeno 7 žena: tri u Republici Srpskoj i četiri u Federaciji BiH.
 
Femicid
Potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, za Srpskainfo kaže da femicid i nasilje nad ženama svakako ne mogu biti privatna stvar, nego ozbiljan društveno-politički problem.
 
– A u političkom smislu to nije, niti smije biti „ženska tema“, nego pitanje kojim se svi moramo baviti – kategoričan je Crnadak.
 
Podsjeća da je to globalni problem, regulisan mnogim međunarodnim aktima, poput UN deklaracije o eliminaciji nasilja nad ženama ili Istanbulske konvencije, koju je BiH ratifikovala među prvima u Evropi.
 
Prije svega, ističe Crnadak, potrebno je preventivno djelovati i reagovati na slučajeve nasilja u porodici koji u konačnici mogu da vode ka femicidu.– Ženama je nekada teško da se odvaže da prijave nasilje, jer ne osjećaju da ih sistem štiti, a i ekonomski su često zavisne, pa nemaju mogućnost da se upuste u pravne bitke za svoja prava, koje mogu da potraju godinama – upozorava Crnadak.
 
Nisu manje vrijedne
Ističe da podržava svaki vid aktivizma koji je usmjeren ka zaštiti žena od nasilja, kao i njihovom ohrabrivanju da se izbore protiv te užasne pojave.
 
– U korijenu tog problema je to što žene često smatraju manje vrijednima, što je daleko od istine i svih civilizacijskih normi. Kada bi se krivično djelo porodičnog nasilja shvatao ozbiljnije u čitavom sistemu zaštite, tada bi i femicid bio iskorijenjen – kaže Crnadak.
 
Dodaje da sam pojam femicida kod nas nije krivično regulisan, nego se najčešće podvodi pod “obično” ubistvo, iako je to definitivno širi socijalni problem.
 
– Jedna od bitnijih izmjena krivičnog zakonodavstva mora biti i ozakonjenje femicida kao posebnog krivičnog djela, čemu ću, kao narodni poslanik, dati svoj doprinos – poručio je Crnadak.
 
Globalni fenomen

Ivanka Marković, profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i poslanica SDS u Narodnoj Skupštini RS, godinama se i kao političarka i kao ekspertkinja bavi ovim problemom.
 
Za Srpskainfo podsjeća da je nasilje nad ženama i porodično nasilje globalni fenomen, koji ima svoje oblike ispoljavanja u svakom društvu i na koje pojedine društvene zajednice različito reaguju.
 
– Ako politiku shvatimo kao aktivnost, odnosno kao proces donošenja odluka u svim sferama ljudskog života, onda i nasilje nad ženama i nasilje u porodici jeste političko pitanje – kaže Ivanka Marković.
 
Dodaje da od odnosa politike koja dominira u jednom društvenoj zajednici prema ovom pitanju, i koja svoju konkretizaciju doživljava kroz aktivnost svojih predstavnika u zakonodavnom tijelu države, zavisi i formalnopravni odgovor društva na nasilje nad ženama i porodično nasilje.
 
Međutim, kako navodi naša sagovornica, uticaj politike i političara na ovu problematiku se ne završava u procesu obavljanja njihove službene dužnosti, jer oni svojim ličnim odnosom prema ženama utiču na kreiranje društvenog stava prema ovom problemu.
 
NASILNICI I MEĐU POLITIČARIMA

Profesorka Ivanka Marković ističe da nije dovoljno  samo proklamovati politički stav da je nasilje nad ženama i porodično nasilje neprihvatljivo i podsjeća da im među političarima ima nasilnika.
 
– Ako imamo političare koji obavljaju javne funkcije i koji javno ili privatno vrše različite oblike nasilje prema ženama, bez obzira da li je u pitanju žena koja je njegova supruga, partnerka, radna ili partijska koleginica, i ako sve to prolazi bez javne reakcije i neodobravanja od strane njegovih partijskih kolega, onda imamo političku poruku da je nasilje nad ženama dozvoljeno – kaže ona.
 
Poručuje da je neophodno da takav stav zaživi u djelu svakog političara i da svaki političar snagom svog autoriteta svakodnevno utiče na formiranje “nulte stope tolerancije” na nasilje nad ženama i porodično nasilje u našem društvu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )