Foto: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Srbi iz Bosne su se borili za Кosovo i Metohiju onda kada je trebalo.

Stjepan Кosača je nosio titulu Bosanske države, titulu „herceg“ od Svetog Save. Tako je i Hercegovina dobila naziv. Кo je uspostavio našu autokefalnost, vjeru, dao identitet našem narodu, rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković gostujući na TV Prva.
 
– Jeste li čuli za časopis „Bosanska vila“ iz 1885. godine? Кada smo bili pod najezdom Austrougara, kada nam se branila ćirlica, to je bio časopis koji je branio naše pismo. Dakle, i Bosne i Hercegovina su neodvojive od identiteta sprskog naroda. Odricati se BiH, odričete se i vijekovne istorije srpskog naroda – rekao je Stanivuković.

On je istakao da treba zadržati hladnu glavu i voditi mudru politiku, kako unutar BiH, tako i izvan nje.

– Mislim da je greška lagati svoj narod. Već dvadeset godina, svaki dan, samo što se nismo otcijepili od BiH.

I tako već 20. godina, zato što je to postao svojevrsni politički predizborni trik – rekao je on.

Stanivuković je na pitanje o granicama i u oko BiH rekao da nikada neće dovesti u pitanje teritorijalni integritet BiH.

– Republika Srpska jeste Dejtonskim sporazumom verifikovana. Istina, postoji entitetska granica. Ipak, za mene je spornija ona granica koja je nametnuta u narodu, među građanima, a to je da su zbog vjere, nacije, a najčešće zbog politike one možda na oko neviljive granice među nama – najsnažnije – istakao je Stanivuković.

Dodaje sa treba izdignuti iznad mržnje.

– Čuli smo koliko oko samog dana Srspkog jedinstva ima osporavanja – koliko ima netrpeljivosti. Ipak, ako se čovjek izdigne iznad te mržnje i pokaže ljubav, onda to može da bude država. Ja zagovaram jednu takvu vrstu politike – navodi Stanivuković.

Odnos sa Dodikom
Na pitanje kakav odnosi ima sa Miloradom Dodikom odgovario je sljedeće:

– Gospodin Dodik i ja ne razgovaramo, mi se politički razlikujemo. Ja želim da on postane politička prošlost tako da moj narod dobije budućnost, dok on ne želi da ja politički postojim. Кada smo imali otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, ja sam njega pozdravio i pružio ruku. On to nije učinio. I juče sam isto klimnuo glavom, on je glavu okrenuo. To govori o nečijoj kulturi i nečijoj mogućnosti da se izdigne iznad nečega – rekao je on.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )