Foto: twitter

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba prvobitni naslov ovog teksta je dobio ocjenu klikbejt i dezinformacija, zbog čega je i promjenjen. Na osnovu prvobitnog naslova moglo se zaključiti da je počeo rat između Ukrajine i Rusije, da teška paljba odjekuje Donjeckom, iako to nije slučaj i nije istina.

U analizi Raskrinkavanje.ba se navodi da sporadični sukobi na istoku Ukrajine traju još od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre, ovakvim naslovima se implicira obnova vojnog sukoba, iako to nije slučaj.

Članak i izvještaja upravo o takvim sporadičnim sukobima, kao što je slučaj i sa nekim od ranije spomenutih članaka, međutim, u naslovima članaka objavljenim u toku velikih tenzija između Rusije i Ukrajine, netačno i manipulativno se implicira da su ove dvije države zvanično počele ratni sukob.
 
U analizi Raskrinkavanje.ba se još navodi da portali objavljivanjem senzacionalističkih naslova na ovu temu imaju za cilj da izazovu negativne emocije straha i panike kod svojih čitatelja/ki, te na taj način skupe što više klikova na svojim člancima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )