Foto: Telegram

Bajdenova Amerika brine o svojim interesima, dok EU stenje zbog propuštenih signala, povrijeđenih osjećanja i nepoštenih praksi, piše "Politiko"


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je svojim potezima nekoliko puta iznenadio Evropu, a posljednjih nedjelja javile su se nove nesuglasice za koje lider SAD, čini se, ne mari.
 
Sve je počelo iznenadnim povlačenjem američkih trupa iz Avganistana, nastavilo se trojnim vojno-sigurnosnim paktom (AUKUS), a trenutno je aktuelno pitanje Zakona o smanjenju inflacije (IRA) koji je Bajden potpisao u avgustu. Zakon predviđa oko 430 milijardi dolara pomoći pojedinim sektorima američke privrede, uključujući i auto-industriju. EU tvrdi da on negativno pogađa evropske proizvođače automobila, pošto daje specijalne poreske olakšice američkim proizvođačima koje njihove proizvode čine konkurentnijim.
 
Bajden, naizgled saveznik i prijatelj Evrope, zapravo je uvjek ostavi na cjedilu kada je najvažnije, ocjenjuje "Politiko". Evropski lideri, šokirani i užasnuti, iznova i iznova se pitaju - zašto nas Vašington nije konsultovao, ili barem obavijestio o svojim planovima? Odgovor Amerike uvijek je isti: "Jako nam je žao, nismo ni pomislili na to".
 
Amerika, istina, ispunjava obaveze koje ima u okviru članstva u NATO-u i svesrdno se bacila u akciju pomaganja Ukrajini, kojoj je od februara obezbijedila oružje i opremu u vrijednosti od više od 15,2 milijardi dolara. Međutim, Amerika je i dalje čvrsto fokusirana na Kinu, zemlju koju većina smatra glavnim egzistencijalnim izazovom Amerike.

Stoga, Evropa nije prioritet Vašingtona. Ali, čini se da mnogi na starom kontinentu to nisu razumjeli, a ni pokušali da izvuku zaključke o tome kako (ne)aktivnost SAD utiče na budućnost EU. Umjesto toga, radije izvode scenario gnjeva i prigovora, a posljednji primjer je argument oko Bajdenovog Zakona o smanjenju inflacije.
 
Neprijateljski standard

Zemlje Evropske unije strahuju od posljedica energetske krize, a zvaničnici se ne ustručavaju da odbruse Bajdenu zbog zakona za koji tvrde da je nesolidaran.
 
Predsjednik Francuske Emanuel Makron optužio je Vašington za dvostruke standarde u energetici i trgovini, a visoke cijene po kojima SAD prodaje gas Evropi nazvao "neprijateljskim". On je, takođe, pozvao kolege iz Evrope, da odgovore Americi sopstvenim paketom subvencija.
 
Nakon reakcije francuskog lidera trgovinska predstavnica SAD Ketrin Taj došla je krajem oktobra na sastanak ministara trgovine EU u Pragu. Međutim, umjesto da pokuša da ih nagovori ustupcima, Taj ih je pozvala da se "ukrcaju u kineski voz" tako što će uvesti sopstvene subvencije, što nije ono što su Evropljani željeli da čuju.
 
Diplomata EU izjavio je za "Politiko" da u Evropi i dalje postoji nada da će Bajden poslati Zakon o smanjenju inflacije na doradu u Kongres. Američki zvaničnici smatraju da je taj scenario jednako vjerovatan kao i da Amerika otkaže jedan od svojih najvažnijih praznika - Dan zahvalnosti.
 
Tako se Evropa vratila na poznat teren - "u modricama, zbunjena, i u potrazi za odgovorima", navodi "Politiko". Iako je očekivala solidarnost Vašingtona u vrijeme krize, osjeća da su SAD u savršenoj poziciji da isisaju investicije iz Evrope.

Obrisi evropskog odgovora na Bajdenov zakon pojavili su se ranije ove nedjelje kada su Pariz i Berlin zajednički pozvali na plan EU za subvencionisanje domaće industrije. Međutim, mogli bi da prođu nedjelje i mjeseci pre nego što taj dogovor bude formalizovan. Evropski lideri biće pod velikim pritiskom da, po uzoru na američkog lidera, ulože ogroman novac u ovaj dokument.
 
Bajdenova Amerika brine o svojim interesima, dok EU stenje zbog propuštenih signala, povrijeđenih osjećanja i nepoštenih praksi. Tragedija za Evropu je što se nesuglasice dešavaju u trenutku kada bi transatlantski odnosi trebalo da budu jači nego ikada, piše "Politiko".
 
Izbor Bajdena za predsjednika, praćen sukobom u Ukrajini i ogromnim ulaganjem Vašingtona u jačanje istočnog krila NATO-a, trebalo je da signalizira odlučan povratak SAD u evropsku sferu. Međutim, Evropljani polako shvataju da je Ukrajina samo djelić većeg strateškog duela SAD sa Kinom, koji će uvijek imati prednost nad interesima EU.
 
Slično je bilo i za vrijeme mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, samo što je Evropa tada dobijala drugačije poruke. Dugoročno gledano, Bajdenova ljubazna ravnodušnost može se pokazati još smrtonosnijom.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )