Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA EPA-EFE/VALDA KALNINA

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio "neizbježnim porazom" Moskve, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski u parlamentu svoje zemlje u četvrtak.

Vojni blok koji predvode SAD ima nekoliko puta više vojnika i resursa od Moskve, tvrdi on.
 
Komentari Sikorskog dolaze nakon što su brojni evropski lideri upozorili da bi Rusija mogla napasti državu članicu EU ako joj bude dozvoljeno da porazi Ukrajinu na bojnom polju.

"Ne treba mi, Zapad, da se plašimo sukoba sa Putinom, već obrnuto", insistirao je on, dodajući da "vrijedi podsjetiti [ljude] na ovo" da bi se pokazalo da napad Rusije na bilo koji NATO član bi završio porazom Moskve.
 
"Jedina Putinova nada je naš nedostatak odlučnosti", rekao je on.

Ministar je rekao da vojni blok predvođen SAD ostaje "odbrambeni pakt", ali se ipak pohvalio da ima tri puta više vojnog osoblja, tri puta više vazdušnih resursa i četiri puta više brodova od Rusije.
 
Poljski premijer Donald Tusk je ranije takođe upozorio da se Evropa nalazi u "predratnoj eri", dok je predsjednik Andžej Duda izrazio spremnost zemlje da ugosti američko nuklearno oružje u okviru NATO-ovog programa razmjene nuklearnog oružja. Taj potez bi stavio nuklearni arsenal bloka na granicu Bjelorusije – ključnog ruskog saveznika.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata izjavio da Moskva ne planira da napadne bilo kakve američke "satelite" u istočnoj Evropi i insistira da su tvrdnje o potencijalnoj ruskoj invaziji samo vladina propaganda koja ima za cilj da uplaši građane "da izvuku dodatne troškove od ljudi, da naprave oni nose ovaj teret [finansiranja Ukrajine] na svojim plećima".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )