Foto: Twitter

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas tvrdnje Rusije da se Ukrajina možda sprema da upotrebi „prljavu bombu“.


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

Stoltenberg je ocijenio da je ova ruska tvrdnja apsurdna i da svi NATO saveznici “odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu”.

Na pres konferenciji poslije susreta sa premijerom Rumunije Nikolae Čuka, Stoltenberg je rekao da Rusija ne smije da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju rata i pored toga što, kao tvrdi, “predsjednik Putin propada na bojnom polju”.

Iz tog razloga Putin "odgovara neselektivnijim napadima na ukrajinske gradove” i “opasnom nuklearnom retorikom”, kazao je Stoltenberg.

Izjave Moskve o navodnoj "prljavoj bombi" uslijedile su posle prošlomjesečnog Putinovog upozorenja o njegovoj spremnosti da upotrebi „sva raspoloživa sredstva“ da odbrani napade na teritoriju Rusije.
 
Ruski predsjednik ponovio je tu tvrdnju danas, rekavši da Moskva “zna za planove za korišćenje takozvane prljave bombe kao provokacije“.
 
Novinari su pitali Stoltenberga za njegovo mišljenje o dužini ovog rata.
 
“Većina ratova se završava za pregovaračkim stolom. A u isto vrijeme znamo da ono što Ukrajina može da postigne za pregovaračkim stolom u potpunosti zavisi od snage na bojnom polju. Dakle, treba da ojačamo njihovu poziciju za pregovaračkim stolu pružanjem vojne podrške”, odgovorio je on.
 
Po njemu, NATO saveznici rade upravo to.
 
“Pošto je Ukrajina jača na bojnom polju, veća je vjerovatnoća da ćemo imati političko riješenje koje će obezbijediti da Ukrajina prevlada kao suverena nezavisna nacija u Evropi”, rekao prvi čovek Alijanse.
 
Stoltenberg je podvukao da vojna organizacija od 30 nacija "neće biti zastrašena, niti odvraćana od podrške pravu Ukrajine na samoodbranu onoliko dugo koliko je potrebno".
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )