Foto: kurir

U Vašingtonu je počeo trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza. Glavna tema skupa biće podrška Ukrajini - novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuka njenih oružanih snaga.

Na ovu temu svoje stavove su u jutarnjem programu Kurir televizije izneli Nikola Jović, politikolog i novinar i Vladimir Kljajić, politikolog.

- Kako se konflikt zahuhtava tako se više govorilo o približavanju Ukrajine Evropskoj Uniji, pa je Zelenski prije mjesec dana rekao da je od danas Ukrajina članica iako to nije tačno. U simboličkom smislu moraju da dižu retoričku ljestvicu jer je na vojnom planu situacija sve gora za Kijev - rekao je Jović i dodao:

- Mene to podseća na onaj period povlačenja iz Afganistana kada se sve to medijski previše naduvavalo i onda je odjednom nastalo zatišje kao da se ništa nije ni desilo. Nije sporno da će Ukrajina i dalje da ostane spoljno politički prioritet NATO kao jedna savršena situacija za njih jer mogu preko nekog drugog posredno da se obračunavaju sa svojim geopolitičkim rivalom, a da nemaju neke veće posljedice. Što se kaže tuđim rukama obavljaju prvljav posao.

Kljajić je ocijenio da je sa tekućeg samita NATO poslata jasna poruka po putanju rata

- Poruka koja se šalje je jasna. Nema polvačenja! NATO jednostavno neće dopustiti da vi možete jednostavno da anektirate jedan dio teritorije svog komšije samo zato što je komšija slabiji od vas. Naravno tu ima i tog političkog nivoa. U njegovom govoru imajući u vidu da Bajden trči izbornu trku, dakle ostaje u trci, a nije baš prošao sjajno u duelu prije 12 sana, on je želio da iskoristi priliku gdje dolaze lideri iz 30 zemalja svijeta. Na taj način on želi da dobije dodatni impuls od svjetskih lidera za vođenje NATO.

Konstatovao je da rusko dronovi iscrpljuju ukrajinsku odbranu:

- Vidimo da Rusija investira u dronove koji iscrpljuu ukrajinsku odbranu i vidimo da ovi sistemi koji treba da ih obaraju nistu toliko uspiješni. Rusija se okrenula za te kamikaze dronove koji su priloično smrtonosno oružje Kini, Iranu i Severnoj Koreji. Vidimo da Kina izvodi vojne vežbe sa Belorusijom na granici sa Poljskom što stvara dodatne tenzije u istočnoj Evropi, a Kina je ozbačena od strane NATO kao glavni potencijalni izazivač.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )