Foto: RTS/SCREENSHOT

Gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Milan Radojević izjavio je Srni da sjever Kosova može zadesiti humanitarna katasrofa, posebno u oblasti zdravstva i energetici, ukoliko ostane na snazi odluka Prištine o zabrani kretanja vozilima sa registarskim oznakama Srbije.

On je istakao da se situacija iz sata u sat otežava jer, iako su protekla nepuna tri dana od kako je u prekidu saobraćaj na prelazima Jarinje i Brnjak, već se osjećaju nestašice u lijekovima, kiseoniku i energentima.
 
– Najveći problem je trenutno transport bolesnika, posebno oboljelih od kovida 19 koje treba prebaciti na liječenje u neku od kovid bolnica u centralnoj Srbiji – naveo je Radojević.
 
On je rekao da će narod nastaviti sa protestima i okupljanjem u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak sve dok Priština ne povuče odluku.
 
Radojević je istakao da su građani sjevernih opština prihvatili apele i savjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o mirnim i nenasilnim protestima i o uzdržanosti na bilo kakve provokacije koje treba očekivati.– Najbitnije je da protesti protiču bez incidenata, da se očuva mir i da Priština shvati da mora povući Odluku jer je donijeta bez ikakve konsultacije sa narodom i mimo dogovorenih sporazuma u Briselu – rekao je Radojević.
 
Radojević je u ime građana sjevera Kosova apelovao na sve članice EU da privole Prištinu da sjedne za pregovarački sto kako bi se pronašlo kompromisno rješenje jer u suprotnom svako jednostrano nametnuto rješenje ne može voditi miru i suživotu Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.
 
Na Jarinju i Brnjaku, administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije, saobraćaj je treći dan u prekidu nakon odluke Prištine da zabrani ulazak u pokrajinu automobilima sa srpskim registarskim tablicama.
 
Privremene vlasti u Prištini u ponedjeljak, 20. septembra, uputile su na administartivne prelaze na sjeveru Kosova i Metohije specijalne jedinice policije Rosu, kako bi obezbijedile početak primjene mjere zamjene srpskih registarskih tablica privremenim, na koje se plaća taksa od pet evra.To je izazvalo zabrinutost i uznemirenost kod Srba i oni su blokirali puteve koji vode ka administrativnim prelazima.
 
Na Brnjaku i Jarinju prevoz putnika fukcioniše, ali ih autobusi dovoze do prelaza, potom pješače 800 metara do blokade i tu ih preuzimaju drugi autobusi ili automobili.
 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da Beograd od Prištine traži da hitno povuče jedinice sa sjevera Kosova i Metohije, te odbacio prijedlog predstavnika Kvinte za rješenje krize jer, kako je istakao, nije riječ o kompromisu već o politici svršenog čina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )