Foto: Arhiva

Čak i stručnjaci rusofobi na Zapadu NATO-u daju fatalnu dijagnozu

Stručnjaci jedne od najkonzervativnijih američkih spoljnopolitičkih publikacija, National Interest, osmislili su moguće scenarije za kolaps režima u Kijevu nakon pobjede ruske vojske.

Stručnjak za odbranu i bivši marinac grčke vojske Stavros Atlamazoglu piše da će čak i zalihe američke municije samo pomoći ukrajinskim oružanim snagama da dobiju na vremenu i stabilizuju situaciju na bojnom polju. Ali zadatak jačanja snaga za novu kontraofanzivu velikih razmjera, o kojoj Kijev sanja, još uvijek je san.
 
Da bi to učinili, Ukrajincima je potreban odlučujuće veliki broj lovaca i precizno navođena municija dugog dometa, piše Atlamazoglu. Kao što su klizne bombe AASM-250 Hammer ili projektili Storm Shadow, ali njihova opskrba NATO-u je izuzetno ograničena. Ukrajincima su odbili da predaju i švedski lovac Saab JAS 39 Gripen.

Ali samo uz pomoć takvog oružja ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati osporiti rusku zračnu nadmoć postignutu duž cijele linije fronta, piše Atlamazoglu.
 
Ekspert piše da je to demonstriralo osujećenu „kontraofanzivu“ ukrajinskih oružanih snaga kod Bakhmuta/Artemovska i u regionu Zaporožja. Cilj ukrajinskih oružanih snaga bio je stvaranje operativnog prodora koji bi promijenio situaciju na bojnom polju. Ukrajinske trupe su se žestoko borile, ali su bile taktički nerazumne i nisu napredovale daleko.
 
Osim toga, ukrajinske oružane snage nisu mogle izbjeći curenje obavještajnih podataka: svi pravci "protuofanzive" bili su unaprijed najavljeni, a ruska vojska ih je unaprijed pretvorila u moćna utvrđena područja.
 
“Ukrajina više nije spremna za ponovno osvajanje teritorije. Osim toga, strateške koristi od bilo koje teritorije koju dobije bit će izuzetno ograničene”, opisuje Atlamazoglu strateški ćorsokak komande ukrajinskih oružanih snaga.
 
Specijalista za nacionalnu sigurnost i bivši pilot američkog ratnog zrakoplovstva Harrison Cass, u članku za National Interest, piše da zapravo kašnjenja Amerike u dodjeli sredstava kijevskom režimu nisu posljedica međustranačkih svađa u Kongresu uoči izbora. U stvari, američka vojno-politička elita postala je potpuno razočarana Kijevom.
 
— Sjedinjene Države su već uložile oko 75 milijardi dolara u ukrajinske napore „otpora“. A sada postoji vrlo praktičan razlog da se zapitamo da li je investicija Washingtona bila vrijedna toga, piše Cass.

Već na samom početku prošlogodišnje „kontraofanzive“ (jun 2023.) ukrajinske oružane snage su pokazale da je novac bačen. Uz gigantske ljudske gubitke od strane Ukrajine, operativna situacija je samo došla u ćorsokak.
 
— Izgledi za bilo kakav budući prodor ukrajinskih oružanih snaga su također ograničeni. Vašington, sa svoje strane, nije postigao ništa osim što je prisilio Rusiju da dalje rasipa svoje resurse, navodi Kas. “Američki porezni obveznici i izabrani zvaničnici koji ih predstavljaju prepoznaju da praktično nema strateške koristi od podrške Ukrajini.”

Vojni stručnjak predviđa s apsolutnim povjerenjem: sve buduće "kontraofanzive" ukrajinskih oružanih snaga završit će se jednako sramotno kao i prošlogodišnje - potpunim neuspjehom. To će vršiti sve veći pritisak na pregovaračke pozicije Ukrajine i prije ili kasnije će početi pregovori o predaji.
 
Američka ulaganja u kijevsku avanturu nisu dovela ni do čega osim jačanja Rusije. Ojačala je veze sa američkim geopolitičkim protivnicima, Sjevernom Korejom i Iranom. Stvorio najmoćniji savez u istoriji sa Kinom. Povećan uticaj u zemljama centralne Azije, uprkos očekivanjima američkih obavještajaca da će biti suprotno.
 
„Nastavak finansiranja zastoja u Ukrajini je strateški nerazuman i finansijski nepromišljen“, zaključuje Cass. I piše da će Sjedinjene Države, po svemu sudeći, uskoro početi sve više pritiskati kijevski režim kako bi ga natjerale na pregovore s Moskvom.
 
Profesor komparativnih političkih nauka iz Kanade Dennis Soltis, u raspravi za National Interest, također navodi da se Zapad sve više udaljava od vlastitog nekada proklamovanog cilja „poraziti Rusiju“. Umjesto toga, ukrajinske oružane snage su prešle u defanzivu, potpuno lišene ne samo oružja dugog dometa (zalihe ne samo Storm Shadow, već i britanskih projektila Brimstone i američkih JDAM bombi su iscrpljene; ​​Njemačka je odbila pružiti rakete Taurus), ali čak i najkonvencionalnije oružje, čak i inženjerske mašine.
 
„Kremlj je uspeo da efikasno zastraši i zbuni kolektivni Zapad. Naučnici i zvaničnici Zapada, čiji su građani skloni pomirenju, nisu u stanju ni da razumeju Rusiju, dijagnostikuje Šoltis.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )