Foto: srpska info

Uvođenje novog pravila o dva mlada igrača koji trebaju da počnu meč, podijelilo je fudbalsku javnost.

Naime, nakon početnih kola, treneri su pronaši rupu u pravilniku pa su već u prvom dijelu krenuli da mijenjaju igrače koji su trebali da imaju minutažu.
 
Posebno je u problem Velež čiji trener Feđa Dudić je već tri puta pravio izmjene prije prvih 45 minuta.Sergej Jakirović, trener mostarskog Zrinjskog je bio jasan.
 
– Mi smo kao klub poslali tri prijedloga Savezu, da se definiše tačno šta i kako, da se ne bi našle rupe i događalo ovo što se događa. Mi smo bili za to, ako već moraju igrati dvojica U21, da moraju igrati minimalno poluvrijeme. Ukoliko se dogodi neka povreda, na poluvremenu ga mijenja novi mladi igrač. Imam iskustvo iz druge hrvatske lige gdje moraju početi tri igrača ispod 21 godine i onda mijenjate na poluvremenu ili na kraju. Klubovi nisu bili pripremljeni. Mi smo se odmah bacili na dovođenje igrača i doveli deset mladih igrača ispod  21 godinu. Klub ne smije biti taoc tih igrača ako ih imaš malo jer oni moraju igrati – smatra Jakirović a prenosi hercegovinainfo.
 
Trener Zrinjskog navodi da je izvođenje mladih igrača pogrešno.
 
– To je ubijanje mladog igrača, to nije nikakav razvoj. Igrač mora igrati minimalno poluvrijeme. U prvoj seniorskoj ligi moraju igrati najbolji, nema veze ima li neko 16 ili 38, tu igraju najbolji. Prva liga nije razvojna.. Ovako ispada cirkus, što ja trebam izvesti mladog igrača nakon 20 minuta i reći mu ”bravo, super si odigrao”. Mladim igračima treba pomoći na pravi način, a ne očekivati nešto od njih u to malo vremena, nisu oni tu da vuku igru – zaključuje Sergej Jakirović.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )