Foto: srpska info

U posljednja dva dana od posljedica infekcije korona virusom umrle su dvije porodilje.

Obje su bile nevakcinisane. Time se broj trudnica i porodilja umrlih od početka godine povećao na 10. Statistika iz crvenih zona upozorava da je u ovom talasu svaka oboljela osoba u teškom stanju nevakcinisana trudnica.
 
Ginekolozi apeluju da se žene koje su u drugom stanju i one koje planiraju trudnoću obavezno vakcinišu.
 
– Očigledno da je virus sada prepoznao trudnice kao, da tako kažem, laku metu za svoje djelovanje i imperativ je vakcina i poštovanje svih mjera od distance preko maske. Savjet – svi koji su u kontaktu sa trudnicom iz najbližeg okruženja bi trebalo da budu vakcinisani – kaže dr Miodrag Savović, ginekolog Doma zdravlja Niš.
 
Ove savjete sve veći broj niških trudnica shvata vrlo ozbiljno.Lena Savev ističe da dok nije ostala u drugom stanju nije ni razmišljala o vakcini.
 
– Tu se više ne radi o meni, sad se radi i o bebi, tako da sam definitivno odlučila da primim ‘Fajzera’ – poručuje Lena.
 
Savjet je i imunizacija pre trudnoće, ali ukoliko to nije učinjeno, u dogovoru sa ginekologom određuju se termin i vrsta vakcine.
 
Doktor Dušan Simić, ginekolog Doma zdravlja Niš, naglašava da ono što je dozvoljeno u trudnoći, faktički jedino ispitano jeste “Fajzer” vakcina, potpuno je bezbjedna.
 
Savjet je da se sa imunizacijom počne poslije 12. nedjelje, kada se završi organogeneza ploda.Izuzetak su žene koje su pre trudnoće primile kinesku vakcinu, pa moraju sačekati da prođe šest mjeseci od te doze kako bi se vakcinisale “Fajzerom”. Jelena je prvu dozu primila u prvom tromesječju ne znajući da je trudna.– Nikakvih problema. I preporučila bih svakom, da uživaju u trudnoći – ističe Jelena Stojičić.
 
Od početka pandemije u Nišu su preminule tri trudnice i jedna porodilja.
 
Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže za RTS da će prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale ljekare da to učine.
 
Trenutno je u crvenoj zoni hospitalizovano šest porodilja i sedam trudnica. Među zaraženima, samo jedna porodilja je vakcinisana, piše Blic.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )